NOUTĂȚI

Decis. Elevii nu mai pot folosi telefoanele mobile în timpul orelor. Părinții îi pot contacta prin intermediul profesorilor

Compus de Redacția STAR

E decis. Elevii nu mai pot folosi telefoanele mobile și alte gadgeturi în timpul orelor. Iar profesorii vor avea dreptul să le ia telefoanelor celor care încalcă regulile. Copiii le vor primi înapoi la sfârșitul orei. De menționat că regulile sunt în vigoare și pentru profesori. Ministerul Educației a aprobat un regulament în acest sens, care prevede și excepții.

La Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” această regulă este deja implementată de mai mult timp. În toate sălile de clasă există suporturi speciale pentru depozitarea dispozitivelor. Elevii își lasă gadgeturile în aceste dispozitive până la sfârșitul orelor. Ei spun că nu simt vreun disconfort în acest sens și au început să comunice mai mult cu colegii lor.

,,Se dezvoltă latura mea socială, vorbesc mai mult cu colegii de clasă, glumim, găsim alte activități interesante. E clar că posibil, uneori, la lecții e mai greu, dar câte puțin ne adaptăm”, spune elevul Dumitru Rusu.

,,E o obișnuință deja pentru noi să lăsăm telefoanele și să le luăm deja la sfârșitul zilei de învățământ. Când ai telefonul vrei nu vrei dacă îți vine o notificare, vreun mesaj de la cineva, luai la oră și te uitai, puteai, de pildă dacă te întreba profesorul ceva și tu nu cunoșteai informații decât să uiți în carte, tu deodată deschideai telefonul, te uitai pe google și google îți dădea răspunsul, acum, în schimb, lumea e atentă la ce zice profesorul și mai ales la informații suplimentare, care nu este în manual”, a spus Crina Magurean.

Profesorii pot ridica telefoanele elevilor care încalcă regulamentul privind utilizarea acestora la ore. Măsura se aplică atunci când elevul continuă să folosească dispozitivul fără permisiune, chiar și după un avertisment verbal. De asemenea, profesorii pot interveni dacă elevul perturbă în mod repetat desfășurarea orelor sau folosește telefonul pentru accesarea sau distribuirea materialelor necorespunzătoare. Telefoanele sunt returnate fie după ore, fie părinților, în cazul unor încălcări grave sau repetate. Profesorii spun că unii elevi încearcă să trișeze și aduc la școală două telefoane, însă profesorii sunt vigilenți și depistează cu ușurință aceste tentative.

,,Cunoaștem copiii, cunoaștem până la urmă și telefoanele pe care le dețin și colegii sunt cei care primii și ne spun nu e telefonul real sau cel pe care îl folosește și atunci apelăm numaidecât la părinți”, a spus profesoara Aliona Casianciuc.

Directorul instituției de învățământ, Valentina Demerji, afirmă că, datorită implementării acestei măsuri, elevii au devenit mai atenți în timpul orelor și nivelul lor de concentrare asupra subiectelor discutate și predate a crescut. Fără dispozitivele mobile, copiii au început să petreacă mai mult timp împreună, să fie activi și și-au reamintit de jocurile clasice din copilărie.

,,Diferite jocuri pe hârtie, prin intermediul cărora pot să interacționeze, să se vadă, să se audă. Veneau copiii cu temele pregătite în telefon, cu informații, iar acum s-au deprins, dacă au de făcut proiecte sau ceva se pregătesc din start de acasă”.

Regulamentul aprobat de Ministerul Educației prevede și excepții. De exemplu, telefoanele vor putea fi folosite în timpul orelor doar în scop educațional. Excepție fac și cazurile de urgență.

Ministerul Educației și Cercetării a realizat anterior un sondaj public privind utilizarea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ, la care au participat peste 13 mii de respondenți, inclusiv cadre didactice, părinți și elevi. Concluziile sondajului arată că utilizarea telefoanelor mobile în școli, fără restricții, distrage atenția elevilor în timpul orelor și sporește dependența acestora de telefon, ceea ce duce la creșterea oboselii și anxietății, influențând negativ sănătatea mentală.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu