NOUTĂȚI

Criza energetică din regiunea transnistreană este concertată de Kremlin pentru a destabiliza situația politică de pe malul drept, susține Maia Sandu

Compus de Redacția STAR

Rusia a sistat livrrările de gaze naturale pentru a destabiliza situația politică de pe malul drept. Șantajul Moscovei are și copul de a pune presiune pe regimul de la Tiraspol și pentru a-l face mai obidient. Asta a declarat președinta Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Ea a ținut să menționeze că autoritățile de la Chișinău vor face față provocărilor și a mulțumit moldovenilor care au ținut cont de îndemnul de a economisi energia electrică în orele de vârf.

,,Federația Rusă în ultimii ani a întreprins mai multe încercări și acțiuni de destabilizare a situație pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol pentru ca acesta să fie mai cooperant în aceste acțiuni ale Kremlinului orientate pentru a destabiliza situația în Republica Moldova”.

În cadrul ședinței de marți a Consiliului Superior de Securitate, Maia Sandu a mai precizat că s-a discut și despre măsuri de sprijin pentru cetățenii malului drept, care acum plătesc mai mult pentru energia electrică.

,,Tarifele pe care le achităm pe malul drept sunt înalte, știm acest lucru. Această criză provocată de Gazprom a condus și la creșterea tarifului la energia electrică și pe malul drept. Și în acest context vrem să ne asigurăm că și agenții economici și gospodăriile casnice vor trece mai ușor peste această perioadă. Oferirea compensațiilor către agenții economici are și scopul de a preveni creșterea prețurilor. Pe de o parte ne dorim să nu sufere competitivitatea agenților economici și pe de altă parte vrem să prevenim creșterea prețurilor și tocmai de aceea vine acest program care să compenseze parțial până la 50% costurile suplimentare”.

Săptămâna trecută ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba a anunțat că companiile producătoare de bunuri de strictă necesitate vor primi compensații pentru energia electrică pentru o perioadă de la 3 până la 6 luni. Eligibile pentru compensații sunt aproape 10 mii de companii care produc produse de primă necesitate.

De la 1 ianuarie, nu mai cumpărăm energie electrică produsă în stânga Nistrului. Aceasta a fost înlocuită cu energie importată din România. În consecință, tariful a crescut cu 75 la sută pentru consumatorii din centrul și sudul țării și cu 65 la sută, în nord. Și consumatorii casnici primesc compensații pentru a face față scumpirilor din ultima perioadă.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu