Locuitorii regiunii transnistrene, care nu au căldură, gaze și parțial energie electrică de aproape două săptămâni, au ajuns la limita răbdării. Ei acuză liderii separatiști de situația în care se află și de faptul că nu se grăbesc să o rezolve. Aceștia spun că locuințele lor s-au transformat în adevărate frigidere și că depun eforturi mari pentru a supraviețui în aceste timpuri extrem de complicate pentru ei.
Această femeie din regiunea separatistă, căruia i-a fost protejată identitatea, a vorbit cu jurnaliștii site-ului ,,Zona de Securitate” în ajun de Crăciun pe stil vechi.
,, – Acasă cum este? Frig? Dacă nu este căldură, iar ieri au stins lumina preț de patru ore și azi dimineață au spus că- pentru opt ore. Și vă imaginați că aveți doi copii, soț, toți sunt acasă de sărbători și trebuie să-i hrăniți (…), dar nu va fi curent electric timp de opt ore. Și în apartament este bocnă”.
Femeia spune că nu s-a putut bucura de sărbători.
,,- Cum sărbătoriți Crăciunul? -Cum pot sărbători, dacă eu am primit o pensie de 1250?! Cum pot sărbători? Și când eu conectez televizorul și se spune: iată, cadourile, colacii de Crăciun…dar toate astea pe lângă noi. Sunt oameni cărora vârsta le permite să plece în afară sau părinții lor câștigă, dar majoritatea contingentului (n.r- este aici în regiunea transnistreană”)”.
Femeia spune că i-a ajuns cuțitul la os, acuzându-l pe liderul separatist Vadim Krasnoselski că nu face nimic pentru remedierea situației energetice.
,,În timpul știrilor din Transnistria, el (n.r.-Vadim Krasnoselski) vorbește la fiecare oră despre ce gândește despre asta, dar despre asta gândește nu doar el, ci și noi gândim, dar ție ți-au oferit încredere ca tu să te înțelegi. Dacă el ar fi văzut că copiii săi îngheață sau chiar el și mama sa îngheață, atunci el ar fi ajuns la un numitor comun…Dar ei au echipamente pentru furnizarea căldurii, mâncare…nu mai știu ce să mănânce gustos”.
În zilele de sărbătoare, în orașul Tiraspol, precum și alte zone au fost accesibile bucătării de câmp, unde oamenii au primit hrișcă și ceai cald din partea așa-zișilor reprezentanți ai Ministerului Apărării.
Ulterior, liderul separatist Vadim Krasnoselski a avut o întrevedere cu Elina Valtonen, ministrul finlandez de Externe, care a efectuat prima sa vizită oficială în Republica Moldova în calitate de președintă în exercițiu a OSCE. Totuși, subliniază surse media, Vadim Krasnoselski a fost mai preocupat de conturi bancare.
,,Noi nu putem cumpăra fizic gaze. Nu pentru că nu avem bani, ci pentru că nu avem conturi bancare pentru că să ne răsplătim cu dolari sau euro pentru gaze. Vă imaginați ce situație paradoxală?!”
Totodată, liderul separatist a reiterat în spațiul public că nu are nevoie de ajutorul Chișinăului, inclusiv cel umanitar. În ceea ce privește susținerea Kievului care este gata să ofere cărbune pentru funcționarea Centralei termoelectrice de la Cuciurgan, Vadim Krasnoselski nu a oferit până în acest moment un răspuns. Andrei Curăraru, expert în securitate și politici publice a Comunității WatchDog.MD, susține că liderii de la Tiraspol nu vor să accepte nicio formă de ajutor, așteptând, se pare, indicații de la Moscova, în plină criză energetică.
Iar deputatul PAS, Vasile Grădinaru, subliniază că această criză a fost creat intenționat pentru ,,a pune presiune politică pe Chișinău”.
,,Iar în final va veni un Kremlin sau o trompetă locală în calitate de „Făt Frumos” să-i salveze. Oameni buni, noi nu avem nevoie de șantaj și „Feți Frumoși”! Noi trebuie să devenim total independenți energetic, aceasta e unica noastră salvare. Și noi asta facem, suntem aproape (estimativ sfârșitul anului 2025), și de asta Kremlinul și regimul de la Tiraspol au pornit împotriva noastră războiul energetic, și îi țin ostatici pe locuitorii din stânga Nistrului, în întuneric și frig”, a scris alesul pe pagina sa de Facebook.
Din 1 ianuarie 2025, Transnistria a rămas fără gaze rusești, după ce Ucraina a refuzat să prelungească contractul de tranzit. La rândul său Gazprom refuză să livreze gaze în stânga nistrului prin conducta transbalcanică invocând o pretinsă datorie.
Lasă un comentariu