Anul 2024 a fost un an plin de evenimente politice pentru Republica Moldova, fiind marcat de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Alegerile, care au avut loc în aceeași zi, au fost influențate fără precedent de Moscova, prin intermediul actorilor săi politici, în special oligarhul fugar Ilan Șor, care conduce o grupare criminală organizată.
Această influență a pus la încercare grav democrația electorală, în contextul în care Rusia a alocat resurse semnificative pentru a-și instala omul la conducerea țării și pentru a deturna parcursul european al Chișinăului, care începuse negocierile de aderare cu Uniunea Europeană în vara anului precedent. Tentativele Rusiei s-au soldat cu eșec, însă ce lecții putem învăța și cum putem preveni astfel de intervenții la viitoarele scrutine, inclusiv alegerile parlamentare din acest an, vom afla din retrospectiva politică realizată de INFO ONE.
,,Anul 2024 a fost foarte complicat pentru Republica Moldova, dat fiind că a fost supusă unui atac permanent de tip hibrid care s-au intensificat în timpul campaniilor electorale pentru alegerile prezidențiale și pentru referendum”, a spus Victor Juc, directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM.
În 2024, Chișinăul a fost martorul protestelor organizate de opoziție sub diferite pretexte, inclusiv de Blocul Victorie, format din patru formațiuni, și fondat la începutul aceluiași an de Ilan Șor. Iar unele dintre manifestații au avut loc în timpul vizitelor oficialilor de rang înalt din străinătate, precum cea din luna mai a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Atunci, protestatarii, aduși organizat din autonomia găgăuză, printre ei și minori au blocat bulevardul Dacia, în apropierea Aeroportului Internațional Chișinău, zonă care făcea parte din itinerarul coloanei delegației conduse de Antony Blinken.
Iar în 20 octombrie, Republica Moldova a organizat referendumul pe tema UE și scrutinul prezidențial. Plebiscitul a avut un rezultat pozitiv, cu o diferență de câteva mii de voturi, iar primul scrutin prezidențial a avut doi învingători: președinta Maia Sandu și Alexandr Stoinoglo, candidat susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Dar ambele exerciții au avut loc sub influența rusă, nemaiîntâlnită până acum în istoria țării noastre, iar lidera Maia Sandu a denunțat un atentat asupra democrației, libertății și aspirației poporului de a fi parte a familiei Uniunii Europene.
,,Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată, speriată, își doresc ca moldovenii să se îndoiască de puterea și unitatea lor. Bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere, au vrut să folosească democrația ca pe o slăbiciune. Dar moldovenii s-au unit și au rămas drepți. Ținta lor de a cumpăra 300 de mii de voturi, documentarea de către instituțiile statului a 150 de mii de oameni plătiți pentru vot”.
Datorită plebiscitului, parcursul european al țării a fost consfințit în Constituție.
,,Curtea Constituțională hotărăște. Se confirmă rezultatele referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024. Preambulul se completează cu două aliniate noi cu următorul cuprins: Reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și inversabilitatea parcursului european al Republicii Moldova declarând integrarea în Uniunea Europeană, drept obiectiv strategic al Republicii Moldova, Constituția se completează cu următorul cuprins Integrarea în Uniunea Europeană”, a spus Domnica Manole, președintele Curții Constituționale.
Iar la prezidențiale a învins Maia Sandu, prima femeie președintă, dar și primul șef de stat ales de popor, care s-a ales cu două mandate consecutive.
,,Azi, voi ați salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul și dreptatea a învins. Voi ați arătat că nimic nu poate sta în calea puterii poporului care alege să-și spună cuvântul prin vot”.
În preajma scrutinelor, autoritățile responsabile, printre care conducerea Serviciului de Informații și Securitate a anunțat că sute de tineri moldoveni au fost instruiți de grupul Wagner în tabere speciale din diverse țări, inclusiv Rusia, pentru a provoca destabilizări, iar instruirile au fost organizate de Ilan Șor, condamnat acum doi ani la 15 ani de pușcărie în dosarul furtului miliardului, dar care se ascunde de justiția de la Chișinău la Moscova.
,,Antrenamentele includeau tactici de divizare națională precum și destabilizarea ordinii constituționale. În taberele de pregătire erau antrenați provocatori care urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni violente, radicale și chiar extremiste în contextul alegerilor”, a spus Alexndru Musteața, directorul SIS.
Totodată, structurile judiciare au afirmat că gruparea criminală condusă de Ilan Șor a transferat aproape 39 de milioane de dolari ca să mituiască electoratul moldovenesc, utilizând o bancă din Rusia aflată sub sancțiuni internaționale. Suma ar fi fost transferată pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, vizând atât votul pentru referendum, cât și pentru prezidențiale.
,,Până în primăvară sistemul bancar PSB Bank în Republica Moldova de fapt nu a fost activ deloc. Primele conectări cu PSB Bank a început în luna aprilie, anul curent. La moment ceea ce este documentat vorbim de 39 de milioane de dolari. Luna octombrie, acolo unde vedem cea mai mare ascensiune, vorbim de transferul a peste 24 de milioane de dolari în scop de corupere a electoratului”, a spus Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP.
Specialiștii subliniază că, în astfel de condiții, rezultatele scrutinelor nu au reflectat sută la sută alegerea reală a cetățenilor.
,,Desigur că cetățenii nu puteau să voteze în maniera în care au votat foarte mulți din ei fără ca să fie supus unor atacturi fie prin speculațiile sărăciei și nostalgiei, fie prin alte mijloace, dar cert este că a influențat destul de mult”, a spus Victor Juc, directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM.
,,Desigur, impactul asupra scorului final nu putea să nu fie unul care să demonstreze că Federația Rusă deține pârghii importante în Republica Moldova. Rezultatele referendumului, mai ales, au demonstrat cu lux de amănunte”.
Iar acțiunile de prevenire nu au fost din cele mai eficiente, mai spun aceștia.
,,O bună parte dintre măsurile luate au fost tardive, am aflat despre acea schemă de corupție abia între tururile 1 și 2 ale alegerilor”, a spus Andrei Curăraru, a spus expertul în politici publice și securitate al comunității WATCHDOG.MD.
Tot ei evidențiază că autoritățile ar trebui să nu mai calce pe aceeași greblă în acest an când urmează să fie organizate alegerile parlamentare, în caz contrar Moscova își va atinge scopul.
,,Ca să vină o guvernare, o majoritate parlamentară fidelă ei și ca parcursul european al Republicii Moldova să fie sistat. Dacă Federația Rusă va pierde, iar eu sunt sigur că ea va pierde încă o bătălie cu Republica Moldova, atunci vom putea spune că Republica Moldova s-a îndepărtat într-o anumită măsură de spațiul rusesc, de lumea rusească și poate continua parcursul european”, a mai spus Victor Juc, directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM.
,,Trebuie să fie o reacție timpurie la astfel de evenimente, trebuie să arătăm că justiția în Republica Moldova funcționează, trebuie să comunicăm cu cetățenii și să le explicăm de ce astfel de scheme de corupere nu sunt acceptabile și trebuie să dăm o imagine a societății în care astfel de manifestări nu trec nepedepsite. Impunitatea îi face pe acești oameni să accepte aceste plăți”, a mai spus Andrei Curăraru, expertul în politici publice și securitate al comunității WATCHDOG.MD.
De asemenea, să fie luate acțiuni ce vizează dezinformarea, falsurile și propaganda.
,,Trebuie să prevină acele narațiuni false, să reacționeze imediat când văd că se viralizează o știre falsă, să facă tot posibilul pentru a face prebanking, adică să oprească din viralizare o știre falsă decât să-i elimene consecințele”, a mai spus Andrei Curăraru, expertul în politici publice și securitate al comunității WATCHDOG.MD.
Acțiunile de prevenire trebuie să vizeze și partidele.
,,Identificarea legăturilor cu partidele politice care au fost implicate în această schemă de corupere și aceasta trebuie să nu ajungă pe listele electorale, ele trebuie să fie suspendată activitatea lor sau să fie examinată constituționalitatea activității lor”, a mai spus Andrei Curăraru, expertul în politici publice și securitate al comunității WATCHDOG.MD.
Iar dacă Rusia va reuși să instaleze o guvernare pro-rusă, Republica Moldova ar putea avea aceeași soartă ca și Georgia care a suspendat negocierile de aderare la UE.
,,Situația din Federația Rusă s-a schimbat substanțial, Federația Rusă înțelege că fără a restabili hotarele imperiului țarist, lumii sovietice, fără a promova așa-numita idiologie a lumii rusești, Federația Rusă nu va putea fi o supraputere, nici măcar o mare putere”, a mai spus Victor Juc, directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM.
Lasă un comentariu