NOUTĂȚI

Companiile producătoare de bunuri de strictă necesitate vor primi compensații pentru energia electrică

Compus de Redacția STAR

Companiile producătoare de bunuri de strictă necesitate vor primi compensații pentru energia electrică. Ajutorul financiar este oferit după ce tariful pentru energia electrică a fost majorat semnificativ. Anunțul a fost făcut de ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba. Ministrul a ținut să precizeze că regulamentul privind calcularea compensației va fi prezentat săptămâna viitoare, iar ajutorul financiar va fi oferit pe o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni.

,,Prioritate vor avea desigur firmele care produc pentru țara noastră produse de primă necesitate. Produse alimentare, lapte, carne, ouă, pâine. De asemenea sprijinul va fi extins și pentru alte sectoare din industria prelucrătoare cum ar fi producătorii de încălțăminte, mobilă, componente electrice. Mai exact aproximativ 10 mii de companii sunt potențial eligibile pentru aceste compensații. Vom oferi până la 50 la sută pentru creșterea tarifelor la energia electrică”.

Producătorii din țara noastră susțin că ajutorul financiar oferit de autorități este unul pe termen scurt. Aceștia nu dau asigurării că prețurile produselor nu vor fi majorate.

,,Noi la final de luna ianuarie vom vedea care sunt costurile pentru produse. Fiindcă noi producem, comercializăm pot să estimez cu adevărat care vor fi costurile la final de luna ianuarie. Noi sperăm ca aceste compensații cât de cât vor permite să nu fie majorate prețurile. Nu depinde doar de procesatorul final, depinde de tot lanțul valoric. Desigur dacă vor fi scumpiri pe tot lanțul valoric, mediul de afaceri va fi nevoit să majoreze aceste prețuri”, a spus Carolina Linte, director executiv al Asociației Producătorilor și Procesatorilor de lapte.

Producătorii de panificație spun că, după scumpirile resurselor energetice, costurile de producție au crescut și cu până la 20 la sută. Pe termen lung, agenții economici au nevoie de sprijin pentru a putea înlocui utilajul vechi cu unul nou, care consumă mai puțin curent electric.

,,Costurile se vor mări, dar eu bănuiesc că fiecare va alinia prețurilor cât e posibil de minim, dar costurile se vor ridica de la 5 la 20 la sută, în funcție de procesul de producer a oricărui produs. Acum merge mai vorba mai mult despre menținerea pe linia de plutire, cum ați menționat dumneavoastră, dar important, ca să nu intre în criză producătorii, să poată aibă să lucreze măcar pe plus”, a spus Veaceslav Guțuleac, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit.

Directorul Asociației Investitorilor Străini, Ana Groza, spune că agenții economici au nevoie de sprijin pnetru a rămâne competitivi pe piață.

,,Din câte înțelegm, misiunea acestor compensații este de a asigura competitivitatea pe piață și nu doar pe cea internă, dar și pe cea externă, ca produsele noastre să fie competitive cu cele de pe piețele pe care sunt făcute exporturile, pentru a nu perturba acest lanț valoric și această colaborare și penetrarea piețelor externe, în special fiind vorba de cele europene. Având în vedere că, pe unele categorii de produse, noi deja nu mai suntem competitivi, având în vedere și prețul mărit al energiei, cele de logistică, transport și procedure vamale, prețurile de perfectare a autorizațiilor, deci întradevăr, mizăm pe faptul că aceste compensații de 50 de procente vor amortiza creșterea acestor prețuri”.

Potrivit autorităților, producătorii vor mai beneficia și de compensații de până la 60% din investițiile pe care le fac pentru extinderea și dezvoltarea afacerilor.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu