NOUTĂȚI

Odată cu sărbătorile de iarnă, Chișinăul devine locul perfect pentru amatorii de vin fiert, cunoscut și sub denumirea de izvar

Compus de Redacția STAR

În fiecare an, odată cu sărbătorile de iarnă, Chișinăul devine locul perfect pentru amatorii de vin fiert, cunoscut și sub denumirea de izvar. Târgurile de sezon și standurile amplasate în diverse locații din capitală aduc o varietate de rețete care încântă gusturile celor mai pretențioși consumatori. Vinul fiert nu doar că este asociat cu sărbătorile, dar, potrivit producătorilor, are și beneficii pentru sănătate. Totuși, important este să nu fie consumat în exces.

Vinul fiert, sau izvarul, a devenit de mult unul dintre simbolurile sărbătorilor de iarnă. Preparată pe bază de vin, această băutură este apreciată nu doar pentru gustul său deosebit, ci și pentru capacitatea sa de a încălzi inimile moldovenilor în serile friguroase de iarnă. Fiecare producător are propria rețetă unică, ceea ce oferă izvarului un farmec aparte.

Am încercat să aflăm de la locuitorii capitalei de ce le place izvarul.

,,Asta-i ceva mult mai profund. E legat de arome. Aromele de crăciun care vin cu scorțișoară, nucușoară, cuișoară, portocoale, ce știe rețeta autentică. O faci așa cum este. Nu e vorba de vin, nu e vorba de alcool, alcool e ceva care vine secundar. E atmosferă de unitate”.

,,De ce izvar. Cu ce-i legat, cu gustul sau cu altceva? – Probabil cu sănătatea. – Adică? – Dacă conținutul, adică nu prea mare volum, să zicem asta este ca și pentru sănătatea foarte bine. Să zicem au și speții, au și piper au și ceva de gen de fructe și în total se primește că are și plusuri”.

,,Aicia depinde și anotimpul, afară atmosferă cum, eu cred că îți aduce un moment ca să te gândești la momentele de anii trecuți, când erai mici și buneii gătei acasă”.

Filip Iurco, un tânăr pasionat de prepararea izvarului, pregătește zilnic aproximativ 400 de litri, semn că cererea este mare.

„În primul rând, este foarte gustos, dar și foarte sănătos. Este benefic pentru inimă și ajută, de asemenea, la prevenirea unor boli. -Credeți că această băutură creează o anumită atmosferă de sărbătoare? -Desigur, desigur. Mulți oameni zâmbesc când vin să cumpere izvar. Zâmbesc pentru că știu că această băutură este sănătoasă, îmbunătățește starea de spirit și, în plus, este caldă, ceea ce e perfect pentru acest anotimp.”

Bărbatul spune că sunt o varietate de rețete a acestei băuturi.


„-Am auzit că există atâtea rețete de izvar câți producători sunt. Aveți și dumneavoastră o rețetă specială? -Da, exact. În acest sens, da. Rețeta mea este una clasică. Nu adăugăm scorțișoară sau piper, doar un izvar clasic. Există multe tipuri de izvar, dar al nostru se evidențiază prin postgust – acel gust care rămâne după ce îl bei, este pur și simplu superb. -Care este ingredientul care îi oferă gustul special? -Vinul.”

În Chișinău pot fi găsite diverse variații de izvar, de la rețetele clasice la cele exotice sau chiar fără alcool, perfecte pentru copii.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu