România și Republica Moldova au solicitat Uniunii Europeane să suspende temporar obligația achiziționării certificatelor de emisii CO2 pentru energia electrică produsă pe bază de gaze naturale și cărbune, exportată în Republica Moldova. Potrivit ministrului român al energiei, Sebastian Burduja, acest lucru ar permite României să livreze țării naostre energie electrică de la producătorii români la un preț de două ori mai avantajos.
„Problema este prețul, pentru că atunci când ai o producție bazată pe gaz și cu atât mai mult pe cărbune, prețul este mult mai mare din cauza certificatelor de CO2. Noi ne-am adresat Comisiei Europene, comisarului pentru energie comisarului pentru mediu, atât eu, cât și premierul Recean, care a scris Comisiei, și le-am solicitat o derogare temporară de la plata acestor certificate de CO2, care pur și simplu dublează prețul energiei electrice de la vreo 400-500 lei MWh până la peste 1.000 lei MWh și asta ar ajuta întradevăr Guvernul Republicii Moldova să suporte această cheltuială”, a spus Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei.
Deocamdată, Bruxelles-ul nu a răspuns solicitării. Companiile din Uniunea Europeană sunt obligate să dețină un permis pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit. Certificatele sunt achiziționate prin licitație. Măsura, adoptată în 2005, urmărește să reducă emisiile de dioxid de carbon generate de industrie.
Lasă un comentariu