Autoritățile de la Chișinău au anunțat joi că vor conecta satele din Zona de Securitate la rețelele de energie electrică și gaze naturale gestionate de operatorii din Chișinău. Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean au mers în Varnița, una dintre cele mai afectate localități de criza energetică, pentru a-i asigura pe oameni că îi vor ajuta să depășească aceste probleme.
În ciuda faptului că satul Varnița, din raionul Anenii Noi, se află sub controlul Chișinăului, satul este direct dependent de sistemul energetic al Tiraspolului. De la 1 ianuarie, Varnița a rămas fără încălzire. Satul se mai confruntă și cu pene periodice de curent electric.
Potrivit autorităților, din punct de vedere tehnic, satul Varnița din raionul Anenii Noi poate fi conectat în zece zile la rețelele gestionate de Premier Energy. În cazul satului Copanca, termenul este de 25 de zile.
Mai sunt și 14 localități care trebuie conectate la rețelele de gaze naturale gestionate de Moldovagaz. Aici, procedura poate dura și câteva luni. În unele zone, este nevoie de construcția unor conducte care să traverseze subacvatic râul Nistru, spun responsabilii.
,,Clar că asta nu e vorba de o lună, două, dar e vorba de câteva luni, dar, după perspectivă, la interconectări, primele ar putea fi localitățile din raionul Anenii Noi, care sunt mai aproape de magistrală. Nu putem exclude faptul că toată decizia îi aparține și celeilalte părți, părții transnistrene și companiilor care trebuie să se așeze la masa de negocieri, să permită sau nu conectarea, interconectarea rețelelor, atât de energie electrică, cât și de gaze naturale”, a spus Alexndru Moisei, președintele raionului Anenii Noi.
,,Mai ales că fiecare localitate din cele invitate astăzi se confruntă cu probleme diferite. Unele au probleme legate și de gaz și probleme legate de electricitate. Altele sunt foarte greu conectabile la rețelele noastre. Va dura 3-4 luni. Este vorba de investiții destul de mari”, a spus Oleg Serebrean, vicepremier pentru Reintegrare.
În același timp, Guvernul a oferit deja ajutor umanitar, inclusiv combustibil și generatoare, pentru a sprijini locuitorii din Varnița și Cocieri afectați de criza energetică. Discuțiile privind potențiale ajutoare continuă și cu partenerii externi.
,,Am avut o discuție cu mai mulți primari și șefi de raioane afectate de această criză energetică. Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate. Am înțeles că e nevoie sprijin de sub formă de lemne, sub formă de peleți. E nevoie de generatoare în plus. Și am discutat o soluție care nu poate fi realizată imediată, dar care este foarte importantă. Și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice. Asta însemnă centrale pe biomasă”, a spus Maia Sandu.
Autoritățile de la Chișinău au subliniat că Rusia nu are niciun temei pentru a sista livrările de gaze naturale în stânga Nistrului și au precizat că-i vor sprijini pe locuitorii din regiunea condusă de un regim separatist.
,,Suntem gata să ajutăm. Vreau ca (locuitorii din stânga Nistrului n.r.) să știe că această criză este creată de Gazprom, pentru că Republica Moldova are un contract pentru livrările de gaze naturale și, potrivit acestui contract, Gazprom trebuie să livreze gaze. Suntem gata să ajutăm cu generatoare, medicamente, oamenii pot veni pe malul drept (al Nistrului n.r.) dacă au nevoie de un medic sau pentru a-și rezolva alte probleme”, a mai spus Sandu.
,,Cel mai important e că Tiraspolul nu este independent în aceste decizii. Dacă am discuta unu la unu, întotdeauna vom găsi o soluție. Problema este că Rusia induce artificial această criză așa cum a făcut-o și în Abhazia, și în alte părți, utilizând energia ca o armă”, a punctat Recean.
Deși Guvernul a trimis scrisori oficiale reprezentanților de la Tiraspol, în care au propus măsuri de sprijin, regimul separatist a negat acest lucru. Regiunea transnistreană este condusă de un regim separatist pro-rus, instaurat după războiul izbucnit în 1990 și încheiat în 1992.
Lasă un comentariu