A visat să cânte pe cele mai mari scene ale lumii, să se bucure de aplauze, însă viața i-a pregătit un alt scenariu. Andrei Olaru a devenit medic acreditat la nivel internațional în tratamentul bolilor de oase și singurul medic care a contribuit la revoluționarea metodelor de tratare și protezare a pacienților cu tumori maligne, inclusiv copii. Astăzi petrece ore în șir în sala de operație acolo unde se simte cel mai bine, iar fiecare viață salvata reprezintă un trofeu.
Decizia de a merge la universitatea de medicină a fost una spontană.
,,Într-un moment în care făceam ordine curat într-un dulap cu cărți am dat de un dicționar de termeni de chimie. Nu prea am fost prea bun la chimie în școală, iar atunci cumva mi s-a prins acolo, am răsfoit acea carte care m-a motivat. Am luat materialul care era din clasa a cincea, a șasea care era pe atunci și am luat cap coadă până am ajuns la chimia organică. Iată în momentul cela am înțeles că o să merg la medicină”.
În 2002, a fost admis la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” la facultatea de medicină, dar după primul an a abandonat studiile. Însă după un an revine din nou la medicină.
,,Să revin peste un an tot la anul întâi, acel an a fost de fapt să recuperez ceea ce urma să fac, probabil nu eram pregătit să fac medicină. Ceea ce a urmat pe parcursul anilor de studenție a fost formidabil și frumos pentru că a fost multă muncă”.
În anul trei de studii a făcut practica în raionul de baștină și a înțeles că ortopedia este direcția potrivită pentru el.
,,Acolo am văzut de toate, acolo era toată chirurgia de la cap până la coadă și în momentul când am nimerit într-o peritonită, o urgente medicală cu un miros specific care se întâmpla acolo, mi-am zis că trebuie să îți placă tare să faci aceasta. În altă sală era o o operație la un femur, și doctorul m-a chemat acolo că nu e miros, nu e puroi și m-a motivat”.
După ce a obținut diploma de medic a fost angajat la Institutul de Oncologie. Aici a observat lacune semnificative în tratamentul pacienților cu focar metastatic la coloana vertebrală. Astfel, și-a propus să studieze în străinătate pentru a găsi noi metode de tratament.
,,Eu venind ei m-au văzut foarte revoluționar cumva vreau să fac ceva de tot și se uitau cam sceptic dar am avut suport din partea fostei administrații care în scurt timp am echipat o sală de operație pe măsură. Și astăzi noi suntem de 90 la sută ceea ce reprezintă dotările de Europa de est suntem de bine echipați”.
Deși intervențiile sunt complicate, iar uneori petrece în sala de operații chiar și o zi întreagă, medicul spune că simte o satisfacție deosebită atunci când pacientul se recuperează.
,, – Degetele le simțim? – Bine. – Jos, mergem? Mergem, dacă până acum nu putem acum mă duc singură. Astăzi am două luni de când m-am internat aici am venit foarte gravă, datorită domnului Olariu domnul doctor m-a pus pe picioare”.
Colegii de breaslă spun că Andrei Olaru este cel care îi ajută atunci când trebuie să ia decizii dificile în munca de zi cu zi.
,,Noi mult am așteptat să avem un specialist ca dumnealui în secție pentru a ne performa și noi singuri pentru a da un ajutor pacienților noștri. A implementat metode de protezare, metode de tratament a pacienților a afecțiunilor a coloanei vertebrale și articular. Dacă sunt într-o dilemă cu un diagnostic, cu o metodă de tratament desigur că cer și alte opțiuni de tratament și alte idei, consultul e des, conlucrăm împreună zi de zi”, a spus Victor Ciupercă.
,,Pe parcursul anilor de când lucrez aici am primit foarte multe informații utile de la domn doctor am învățat multe lucruri care nici nu le-am știut de la colegiu, aici am primit foarte multă informație”, a spus Roxana Mititelu.
În 2024 a realizat peste 250 de intervenții chirurgicale la Institutul Oncologic.
Lasă un comentariu