Mai sunt două săptămâni până la sfârșitul anului, dar bugetul municipiului Chișinău pare a fi departe de a fi votat. Discuțiile s-au blocat la subiectul privind taxele locale. Mărul discordiei a fost taxa pentru salubrizare, în valoare de 10 lei pe lună. Socialiștii au propus excluderea ei pe motiv că ar fi ilegală, iar de aici a început scandalul.
,,Nu poate un cetățean să achite de două ori pentru același serviciu. Serviciul de salubrizare este inclus în facturile pentru care noi achităm serviciile de salubrizare. Dacă municipalitatea dorește să introducă o taxă suplimentată pentru cheltuielile de amenajare a curților, ea trebuie să fie numită în alt mod. Banii care s-au colectat până acum cred că au fost colectați pentru concerte și ziare’’, a spus Dinari Cojocaru, consilier PSRM.
,,Taxa de salubrizare este una, este taxa de salubrizare pentru teritoriile de uz comun, parcuri, scuaruri, trotuare și altele, iar taxa pentru evacuarea deșeurilor care s33e achită operatorului, în cazul dat, spre exemplu, Regia Autosalubritate, este pentru evacuarea deșeurilor, este altă taxă’’. Olga Ursu, viceprimar al Municipiului Chișinău.
,,Fiecare cetățean care are viză de reședință în Chișinău achită zece lei pe lună. Bugetul Municipal Chișinău încasează din această taxă 30 de milioane de lei. Deci 10 lei și 30 de milioane de lei. Noi toți împreună vrem să dezvoltăm orașul. Cum să-l dezvoltăm?’’, a spus Corneliu Pântea, consilier partidul „MAN”.
Într-un final, consilierii au votat pentru eliminarea acestei taxe.
,,26 de voturi pentru’’.
Imediat după vot, Grigore Bejenaru, care a fost anterior consilier municipal pe lista socialiștilor, apoi a trecut la partidul creat de primarul Ion Ceban, a solicitat o pauză.
,,Colegi, pentru că în sală este un haos, noi solicităm o pauză de cinci minute, să bem câte o cafea, apă. – Care pauză, eu citesc amendamentul. – Mergem până afară să ne răcorim și revenim la muncă. Nu putem pe haos să lucrăm, noi discutăm un subiect destul de important’’.
După pauza de cinci minute… s-a mai cerut o pauză. De această dată, inițiatorul a fost președintele ședinței, Corneliu Pîntea, care se grăbea să ajungă la o conferință de presă organizată de Ion Ceban, la sediul partidului „MAN”.
,,Noi, toată fracțiunea suntem prezenți acolo și solicităm pauză până la ora 14:00’’.
,,Domnule președinte, conferința de presă la care merge deja a început. E programată pentru ora 12:15, acum e 12:18. Deja ați întârziat. Haideți să continuăm. Conferința a început, dumneavoastră aveți de mers trei cartiere. Pur și simplu nu reușiți’’.
,,Camera, dacă e posibil. Dragi cetățeni ai municipiului Chișinău, pauza care este creată e una artificială. Ieri se vorba despre cuvântul „agonie” și domnul Pântea a vrut să-i dau clarificare, să-i dau explicații. Văd că în agonie este Partidul MAN care, când a aflat că taxa de 120 de lei se anulează, caută diferite mijloace ca ea să rămână în vigoare’’, a spus Dinari Cojocaru, consilier PSRM.
După ora 14:00, ședința nu a mai fost reluată. Consilierii din PAS și PSRM au declarat că bugetul propus de Primărie pentru anul 2025 necesită îmbunătățiri.
,,Noi suntem gata să votăm bugetul municipal pentru anul 2025, dar cu condiția ca acest proiect propus de Primărie să fie îmbunătățit, pentru că astăzi îl considerăm unul antisocial, care nu rezolvă problemele stringente’’, a spus Zinaida Popa, consilier PAS.
,,Noi avem un șir de propuneri și amendamente pentru votul în lectura a doua a bugetului, pentru că în prima lectură se aprobă cifre generale, venitul, cheltuielile și deficitul. Chiar dacă nu sunt de acord cu mărimea deficitului. Vă amintesc, noi, împreună cu primarul general l-am criticat pe Dorin Chirtoacă pentru deficitul mare, dar nimic nu s-a schimbat’’, a spus Alexandru Odințov, consilier PSRM.
Anul trecut, bugetul municipiului Chișinău a fost adoptat abia în luna iunie, Primăria operând timp de jumătate de an fără un buget aprobat. Ion Ceban a dat atunci vina pe Ministerul Finanțelor pentru întârzierea procesului.
Lasă un comentariu