NOUTĂȚI

Am putea avea pene de curent. Maia Sandu a dat asigurări că țara nu va rămâne fără curent electric și fără încălzire, dar a precizat că s-ar putea să plătim mai mult

Compus de Redacția STAR

Președinta Maia Sandu admite că Moldova s-ar putea confrunta cu pene de curent, în cazul în care va fi nevoită să cumpere energie electrică din alte surse decât de la centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. În cazul acestui scenariu, moldovenii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru energia electrică. În context, șefa statului i-a îndemnat pe moldoveni să economisească resursele energetice.

Până acum, Gazprom nu a dat semne că va livra gaze naturale în stânga Nistrului după 1 ianuarie. Locuitorii de pe malul drept al Nistrului nu vor rămâne nici în frig, nici pe întuneric, a dat asigurări Maia Sandu. Doar s-ar putea să avem de suferit, indirect, de fiecare dată când Rusia va bombarda infrastructura critică din Ucraina, țară care până la război a fost cel mai important furnizor de resurse energetice din regiune.

,,Vom avea curent electric, vom avea încălzire, vom avea gaze naturale. Întrebarea este la ce preț. S-ar putea să avem întreruperi de curent electric. Chiar dacă noi am făcut foarte mult pentru a grăbi construcția de linii de tensiune înaltă care să ne unească cu partea românească, acestea vor fi gata la sfârșitul anului 2025, prima linie și următoarele, până în 2028. Iar acum trebuie să cumpărăm curent electric prin Ucraina. De fiecare data când Rusia ca bombarda rețelele electrice ale Ucrainei, ne va afecta și pe noi”.

Chișinăul are pregătite instrumentele necesare și pentru a gestiona o criză umanitară în regiunea transnistreană. În cazul în care rușii nu vor mai oferi gaze naturale regimului separatist pe care îl susțin în stânga Nistrului, Chișinăul va acoperi necesarul. Maia Sandu a subliniat însă că locuitorii din stânga Nistrului vor fi obligați să plătească pentru gazele primite. În situația în care ei nu au astfel de resurse financiare, guvernul Recean are o soluție, a menționat Maia Sandu.

,,Gazele naturale pot fi cumpărate pe piață, doar acolo pot fi cumpărate și ele pot fi livrate către malul stâng. Problema majoră este capacitatea de plată a celor de pe malul stâng, dar și aici, soluții se vor găsi. Guvernul va veni cu soluții, așa cum a promis, cum malul stâng va plăti pentru gazele pe care le vor cumpăra instituțiile de pe malul drept pentru consum pe malul stâng”.

Chișinăul și-au asumat să-i sprijine pe locuitorii din stânga Nistrului, dar Maia Sandu spune că procesul de reîntregire a țării nu poate fi făcut decât atunci când Moscova își va retrage trupele militare care se află de mai mult de 30 de ani în regiunea separatistă, teritoriu considerat de toate instituțiile internaționale drept parte a Republicii Moldova.

,,Din cauza celor care au creat și au menținut acest separatism, cetățenii de acolo suferă de ani de zile. Reîntregirea poate fi făcută atunci când armata rusă va părăsi teritoriul Republicii Moldova. Deci o condiție primordial pentru inițierea procesului de reîntrăgire este demilitarizarea și retragerea armatei Federației Ruse”.

Maia Sandu a respins acuzațiile conform cărora autoritățile nu au depus suficient efort pentru a evita această eventuală criză majoră.

,,Și prim-ministrul a avut o discuție cu prim-ministrul ucrainean, acum câteva zile. Vă rog să înțelegeți că consumul de gaze sau ponderea gazelor care ajung în Republica Moldova alctuiește cinci procente din tot volumul care este transportat prin Ucraina. Deci în momentul în care nu se transportă gaze naturale pentru alte țări, Ucraina nu are cum să transporte doar pentru noi”.

Până acum, Rusia a livrat gaze naturale în stânga Nistrului prin conducte care trec prin Ucraina. Kievul a anunțat că de la 1 ianuarie, nu va mai permite tranzitul pentru gazul rusesc. Moscova are o altă opțiune, un gazoduct care trece prin Turcia, doar că, deocamdată, refuză să îl folosească în ceea ce privește livrările pentru stânga Nistrului. De menționat că din 2022, malul drept al Nistrului a renunțat complet la gazul rusesc și cumpără resurse de pe piețele internaționale.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu