NOUTĂȚI

Profesorii, feroviarii, agricultorii și meteorologii au protestat simultan în fața Parlamentului. Aceștia au scandat: „Vrem salarii decente”

Compus de Redacția STAR

Majorarea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă se numără printre revendicările comune care i-au reunit pe sindicaliștii din educație, pe feroviari și pe angajații serviciului hidrometeorologic la un protest organizat joi în fața Parlamentului. Manifestanții, echipați cu pancarte pe care scria: „Echitate socială” și „Vrem dreptate, așa nu se mai poate”, au scandat la unison: „Vrem salarii decente”.

Manifestanții susțin că nu pot plăti facturile, deoarece salariile nu țin pasul cu scumpirile.

,,Este din ce în ce mai scump, iar salariul meu este de 6 mii și jumătate de lei. Pentru luna noiembrie am plătit două mii de lei pentru gaz, iar decembrie va fi mai rece, nu știu cum va fi în viitor, situația nu este normală”.

Profesorii au solicitat repetat creșterea salariilor cu 35%, dar și alocarea a 50 de milioane de lei destinate asigurării dreptului la tratament balneosanatorial a persoanelor asigurate.

,,În jur de cinci – șase mii plătim lunar pentru serviciile comunale, dar din ce să trăiești? Dacă nu o să ne audă, o să mai ieșim, o să mai venim”.

Pentru a doua zi consecutiv la proteste au venit agricultorii. Aceștia au cerut achitarea subvențiilor restante din 2023, adoptarea unei legi privind seceta și elaborarea unui mecanism de garantare a creditării pentru 2025. Fermierii au criticat atitudinea ministrei Ludmila Catlabuga față de revendicările lor, calificând-o drept arogantă.

,,Am fost și ieri și nu avem rezultate. Ea e acum intrată nouă, nici nu are treabă ea cu agricultorii. Foarte tare indiferentă a fost față de noi. O să ieșim la protest, dacă nu o să aducem și tehnica dacă o să trebuiască”.

,,Cum ei ne amăgesc pe noi că mergem spre Europa. Asta nu e Europa, noi suntem mai rău ca pe timpul comuniștilor. Ne-au făcut că suntem milionari și ne-au spus nu vă place, vă duceți”.

,,Bugetul n-are bani, dar de unde vin banii la buget de la producătorul local, nu de la cel care face comerț și importă producția din toată lume, cele mai mari impozite plătește producătorul local, acest fapt nu a înțeles Guvernul nostru, asociația cere deja de mai mulți ani să protejeze producătorul local”, a spus Alexandru Bădărău, directul Asociației Forța Fermierilor.

Printre protestatari s-au numărat și angajați de la Căile Ferate, care spun că nu și-au mai primit salariile de mult timp. Deși Căile Ferate sunt o instituție de stat, angajații se plâng că nu sunt considerați bugetari și sunt tratați ca o structură comercială.

Protestul agricultorilor, profesorilor și meteorologilor din fața Parlamentului s-a încheiat pașnic, fără incidente. Carabinierii au asigurat ordinea publică, formând un cordon in jurul instituției. Manifestanții amenință cu noi proteste dacă revendicările lor nu vor fi luate în considerare de autorități.

În timp ce oamenii își cereau dreptatea în stradă, la Președinție avea loc o conferință de presă. Șefa statului Maia Sandu a declarat că înțelege nemulțumirile oamenilor care au ieșit la protest în aceste zile, însă a subliniat că în prezent nu există resurse financiare suficiente pentru majorări salariale. Președinta a menționat că situația economică dificilă în care se află țara noastră a fost provocată de invazia rusă în Ucraina și nu de politicile Guvernului.

,,Eu știu ca Guvernul a făcut tot ce a putut ca să ofere niște creșteri, pentru că au fost oferite creșteri și în sistemul educațional și mă rog ajutoare în sector agricol, tot au fost oferite, e clar că ele nu sunt suficiente”.

Sandu speră că războiul din Ucraina se va încheia în anul 2025, fapt ce va contribui la îmbunătățirea mediului economic.

Deputatul PAS Radu Marian a fost singurul oficial care a ieșit în fața protestatarilor. El a încercat să tempereze spiritele și s-a adresat cadrelor didactice, susținând că autoritățile au reușit să majoreze salariile acestora cu 14-15% pentru cei cu grade didactice II, I și superior, ceea ce ar reprezenta o creștere medie de 3.000-4.000 de lei.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu