Intenția autorităților de a obliga antreprenorii să declare beneficiarul efectiv a provocat un val de nemulțumiri. După ce sistemul de depunere online a cererilor a picat, oamenii s-au îmbulzit la sediile Agenției Servicii Publice, pentru că riscau să primească amenzi de până la 75 de mii de lei. Abia în acest moment autoritățile au decis să prelungească termenul de depunere a declarațiilor privind beneficiarii efectivi.
,,Eu chem poliția! Hai, lista. Cine e? Spuneți numele! Aici e rând viu”.
Aceste imagini au fost surprinse miercuri, la ora 8 dimineața, înainte să înceapă programul filialei Agenției Servicii Publice de pe strada Puskin. Zeci de oameni au venit să depună declarațiile privind beneficiarul efectiv.
,,Se apropie termenul limită de prezentare a cererilor și după 31 decembrie, peste tot era anunțat că vor fi aplicate amenzi de 50 de mii de lei pentru cei care nu vor depune această cerere. Desigur, majoritatea a lăsat pe ultima sută de metri și acum, în decembrie, este o aglomerație foarte mare atât la sediile ASP, cât și în mediul online, pentru că există și o procedură online de a face această înregistrare. Din, păcate, toate serverile s-au aglomerat, s-au supraaglomerat și operatorii nu reușesc să opereze nici acele solicitări online”, a spus Ion Amaftioae, fondatorul unei companii de contabilitate.
Alți contabili spun că autoritățile nu au depus suficient efort pentru a-i informa pe plătitori despre modificarea legii.
,,Legea a fost adoptată acum un an jumătate. În primul rând, nu a fost o lege specială, ci o prevedere dintr-o lege care prevedea un punct la urmă, alineatul șapte, punctul cinci care indica faptul că toate întreprinderile sunt obligate să depună informații despre beneficiarul efectiv. Nici noi, cei care citim legile, nu am observat din start”, a spus Elena Iavorscaia, fondatarea grupului de facebook contabil news.
După un val de critici și nemulțumiri, autoritățile au anunțat că prelungesc termenul de depunere a acestor declarații.
,,Pentru a detensiona situația, până la sfârșitul anului Parlamentul va extinde termenul de depunere a beneficiarului efectiv cu un an de zile, până la finele anului 2025. Pe partea ASP, urmează, în primăvara anului viitor, să lansăm o nouă platformă automatizată, ca să permitem un proces foarte ușor de depunere, inclusiv a acestor declarații. 01:38 Tot în această vară se va interveni și pe partea de tarife, pentru a nu fi percepută o taxă exagerată pe declararea beneficiarilor efectivi”, a spus Mircea Eșanu, directorul ASP.
Și fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a sesizat problema. El a scris pe o rețea socială că abia în 17 decembrie a aflat că administratorii de afaceri din Republica Moldova au obligația de a depune declarația privind beneficiarul efectiv până pe 31 decembrie 2024. Iar amenzile pentru neconformare sunt usturătoare. Fostul ministru a precizat, în final: „noroc de rețelele sociale, altfel nu știu cum am fi aflat de această obligație, deși există multe canale de comunicare cu administratorii de afaceri.
Iar ministrul Economiei, Dumitri Alaiba, a reacționat abia după postarea fostului său coleg de guvern. Acesta a făcut apel la calm și a promis o soluție prietenoasă pentru antreprenori.
Cei care depun declarațiile privind beneficiarul efectiv trebuie să depună acum o taxă. Pentru întreprinzători individuali, aceasta este de 364 de lei, iar pentru SRL-uri, de 1149 de lei. Potrivit Agenției Servicii Publice, în 18 luni, au depus astfel de declarații peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165 362 înregistrate în Registrul de Stat. Peste 30 de mii de oameni de afaceri urmează încă să le depună.
Lasă un comentariu