NOUTĂȚI

Zeci de fermieri au ieșit din nou la protest în fața Guvernului. Agricultorii solicită aprobarea de urgență a proiectului legii secetei

Compus de Redacția STAR

Zeci de fermieri au ieșit din nou la protest în fața Guvernului. Agricultorii solicită aprobarea de urgență a proiectului legii secetei, prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până în data de 31 decembrie 2025, dar și achitarea datoriilor la subvenții pentru anul trecut. La un moment dat agricultorii au încercat să intre în clădirea Guvernului în timp ce se desfășura ședința cabinetului de miniștri, însă polițiștii au format un cordon și nu i-au lăsat să intre în clădire. Protestul s-a lăsat cu altercații și îmbrânceli.

,,Recean ieși afară, Recean ieși afară”.

Fermierii spun că agricultura este unul dintre cele mai afectare domenii din țară, iar autoritățile trebuie să intervină prompt. Aceștia au înaintat o listă din cinci revendicări.

,,Prima ține de adoptarea cât mai urgentă a proiectului de lege pe care noi l-am înaintat și l-am elaborat împreună cu Parlamentul o modificare la acea lege a secetei, care s-a dovedit a fi una ineficientă. Noi avem foarte mulți agricultori care cad sub incidența acestei legi sunt în continuare vizați de creditori prin chemări în judecată”, a spus Alexandru Bădărău, directorul Asociației Forța Fermierilor.

,,Anume licențierea importului pentru care am luptat noi a făcut ca anul acesta în plin sezon agricol ca grâul să fie trei lei și floarea soarelui să fie șapte lei”.

,,Gospodăria mea gospodărească a fost falimentată oficial de către justiția Moldovei. A fost instituit executoriu și am vândut toată averea către banca socială. Mi s-a arestat casa”.

,,Astăzi este un protest de avertizare. Un protest în care noi transmitem semnale din nou cerem același lucru ca acum un an de zile”.

Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga le-a spus jurnaliștilor după ședința de Guvern că nu va ieși în fața fermierilor și că-i așteaptă pe aceștia pentru discuții la minister.

,,Dacă vorbim despre legea secetei avizele au fost comasate în foarte scurt au fost prezentate ca aviz generalizat. Acum avem o inițiativă înregistrată în Parlament de către deputați și ceea ce facem suntem în dialog strâns pentru cât mai rapid pentru a urgenta aprobarea acestei legi. Dar totodată nu vreau să avem discuții în fața Guvernului atât timp cât noi avem sediu”.

Supărați că îi ignoră, fermierii au sunat-o pe ministră și au invitat-o la discuții.

,,Dumneavoastră a-ți fost la Guvern chiar va fost atât de complicat să ieșiți în fața agricultorilor. Doamna ministră noi vă așteptă. Aici veniți la mulțime”.

La scurt timp, ministra Catlabuga a ieșit în Piața Marii Adunări Naționale, dar a vorbit cu fermierii din spatele cordonului de polițiști. Ministra i-a invitat pe protestatari la discuții la ora 15:00 la minister, însă agricultorii au refuzat.

,,-Trei reprezentanți să meargă la minister și să discutăm. -Noi până la ora trei ce să facem? -Stimați agricultori aveți reprezentanții asociațiilor eu vă rog frumos să mergem și să discutăm”.

În pofida supărărilor agricultorii au mers totuși la minister unde au avut discuții aprinse.

,,-Care plus valoare? -Așezați-vă vă rog. -Eu o să stau în picioare că așa vreau eu. -Vă rog să aveți respect. -Care respect? Voi aveți respect față de noi?”.

Ministra Agriculturii Ludmila Catlabuga le-a spus că va interveni cu amendamente la legea secetei. Totodată, Catlabuga le-a promis fermierilor că Ministerul Agriculturii le va oferi tot suportul necesar, însă fermierii nu au încredere în promisiunea ministrului.

,,Nu a conștientizat nici doamna ministru și nici echipa ei care este gravitatea problemei și practic nu a putut da răspunsuri la revendicările noastre. Sperau toți ca, până șa sfârșitul anului, fermierii ar fi trebuit să poată trimite notificări furnizorilor și băncilor, dar nu se știe dacă până la sfârșitul anului, această lege va fi votată și nu se dă un răspuns clar, care e cauza”, a spus Alexandru Brânză, președintele Asociației „Forța Fermierilor”.

Legea specială a stârnit nemulțumiri în rândul fermierilor, care au organizat mai multe proteste, inclusiv în fața Președinției. Președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandru Trubca, a anunțat, la începutul lui decembrie, că Parlamentul va propune noi măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă, anulând legea votată în septembrie, care a fost dur criticată de agricultori.

Proiectul, propus după consultările cu asociațiile de profil, prevedea, între altele, extinderea moratoriului la plata datoriilor restante în agricultură până pe 31 octombrie 2025.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu