Un eventual proiect de reintegrare ale celor două maluri ale râului Nistru ar putea fi susținut de fiecare al doilea locuitor al malului stâng, arată un sondaj de opinie realizat în stânga Nistrului, în perioada septembrie – noiembrie 2024. Datele acestuia mai arată că Uniunea Europeană este evaluată ca unul dintre cei trei actori importanți care sprijină regiunea transnistreană și depășește Rusia ca preferință pentru trai.
La sondaj au participat 446 de locuitori din regiunea transnistreană. Aceștia au fost chestionați online. Rezultatele nu sunt ponderate și nu sunt general aplicabile întregii populații a regiunii transnistrene precizează autorii studiului.
Participanții la sondaj au fost întrebați cum ar vota la un referendum cu privire la reintegrarea regiunii transnistrene cu Republica Moldova. Patruzeci și cinci a sută dintre respondenți au spus că ar vota „DA” și 38 la sută, „NU”. Rata indecișilor este de aproape 20 la sută. Junaliștii din stânga Nistrului notează că la nivel social, există o deschidere din ce în ce mai mare către reintegrarea celor două maluri – percepută ca singura opțiune reală în noul context regional. În stânga Nistrului, predomină o insecuritate generată de situația politică incertă a regiunii transnistrene.
Insecuritatea este alimentată atât de războiul rus în Ucraina cât și de scăderea calității vieții a locuitorilor de pe malul stâng. De asemenea, Republica Moldova este percepută în momentul de față ca un stat dependent de sprijin financiar extern care nu dispune de capacitate și resurse financiare pentru reintegrarea celor două maluri.
Totodată, o treime dintre respondenți afirmă că au o atitudine pozitivă față de Uniunea Europeană, 23,7 la sută dintre respondenți au spus că ar vrea să trăiască într-o așa-numită Uniune Sovietică reunită, iar 22,4 la sută, în UE. Diferența dintre cele două ponderi este de doar 1,3 puncte procentuale.
VO: Sondajul mai relevă o nemulțumire față de discrepanța economică și de dezvoltare dintre cele două maluri care este din ce în ce mai conștientizată de locuitorii regiunii transnistrene. Aproape 50 la sută dintre respondenți sunt de părere că, în regiune, lucrurile merg într-o direcție greșită. Oricum, ponderea celor care au o părere contrară este de 39 la sută.
Expertul în securitate Ion Leahu spune că datele sondajului trebuie privite cu un anumit grad de scepticism. Este adevărat, în regiune a crescut numărul celor care își doresc să studieze în școli cu predare în limba română și care sunt interesați de ce se întâmplă și în celelalte părți ale Republicii Moldova. Dar mai rămân și alte categorii de locuitori, în special, vârstnici, care nu au acces la presa liberă și care sunt în continuare manipulați.
,,Sunt foarte mulți factori. Putem începe cu faptul că ei deja au trecut printr-o perioadă extrem de dificilă, când nu aveau gaze naturale, când nu aveau alte surse energetice, când era foarte mare problema cu banii. Acești oameni nu pur și simplu și-au educat o atitudine negative, un opportunism față de malul drept, dar el este alimentat de anuumite condiții. Dacă din 1992 se lucre insistent în baza unui plan, se demonstrau multe lucruri, o combinație între convingere și impunere, probabil că situația se schimba”
Acum, malul stâng al Nistrului riscă să se confrunte cu o criză umanitară de proporții, pentru că rușii amenință să oprească livrările de gaze naturale în regiune.
Lasă un comentariu