Moscova, care a eșuat în deturnarea scrutinului prezidențial și referendumul republican constituțional, va încerca să obțină controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova în urma alegerilor parlamentare de anul viitor, avertizează șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața. Experții în domeniu, consultați de ONE TV, susțin că tentativele Kremlinului se vor intensifica în campania electorală, dar autoritățile trebuie să acționeze pentru prevenirea și stoparea acestora, printre care corupția electorală.
„Strategia lor a fost, este și va fi și în 2025 infiltrarea în mediul politic a persoanelor și entităților afiliate sau controlate de către Federația Rusă, în scopul obținerii controlului asupra Parlamentului și, respectiv, a celorlalte instituții din țară. Această strategie mizează pe corupție politică și electorală, dezinformare și manipulare, dar și acțiuni stradale și dezordine”, a spus Alexandru Musteața, șeful SIS.
Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a făcut declarațiile în plenul Parlamentului în timp ce prezenta raportul privind imixtiunea externă în procesele electorale din țara noastră. În contextul avertismentului, expertul în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, afirmă că structurile judiciare trebuie să aducă la bun sfârșit investigațiile pornite în legătură cu corupția electorală și politică din timpul alegerilor prezidențiale și referendumul republican constituțional.
,,Trebuie finalizate acele investigații, iar autoritățile pot să ajute la dotarea cu personal a judecătoriilor la moment care sunt în impas, în special, Curtea de Apel Bălți, Cahul. Trebuie să dea mai multe resurse pentru Poliția Națională, care se pare că face majoritatea investigațiilor legate de corupția politică pasivă, ceea ce ține de Codul Contravențional, să ajungă la cel puțin 10% dintre oamenii care au fost implicați, cei care au fost mai activi să fie sancționați”.
Iar analistul politic, Anatol Țărănu, reiterează că trebuie prevenită prin diverse metode corupția electorală, astfel încât moldovenii să nu-și mai vândă votul Kremlinului.
,,În Parlament au fost adaptate amendamente la legi care penalizează asemenea acțiuni, asemenea practici și eu cred că acest lucru trebuie să fie continuat și mai departe și de găsit noi modalități pentru a face ca oamenii să nu fie cointeresați, să folosească asemenea procedee. vorba de o abordare complexă, alături de măsuri punitive trebuie să existe și măsuri și acțiuni care sunt nemijlocit legate de informarea corectă a populației și aici nu există măsuri unilaterale trebuie să fie cât mai complexe”.
De asemenea, autoritățile ar trebui să solicite ajutor extern în monitorizarea tranzacțiilor financiare, în special a celor prin criptovalute care vin în Republica Moldova, precum și să ceară Occidentului să sancționeze mai multe persoane, inclusiv oligarhul rus Roman Abramovici, care, potrivit SIS, este susținătorul oligarhului Ilan Șor în realizarea schemei Kremlinului privind destabilizarea Chișinăului.
,,Este nevoie de o abordare complexă a problemei, fiecare dintre instituțiile statului care sunt preocupate de asigurarea mersului bun al proceselor democratice trebuie să intervină, cel puțin de la instituțiile care sunt preocupate de reglementarea în sfera informațională și acele care să supravegheze ordinea publică, inclusiv și securitatea națională’’.
Kremlinul a fost la un pas de a deturna referendumul pentru integrarea europeană și va încerca să influențeze rezultatul scrutinului parlamentar, dar într-o intensitate și mai mare, subliniază experții. Tot ei adaugă că eventuala criză energetică, ce ar putea lăsa Transnistria fără gaze și Chișinăul fără energie electrică de anul viitor, când gazele rusești nu vor mai putea tranzita Ucraina, iar Gazprom evită să spună acum dacă le va livra pe alte căi, face parte din strategia Moscovei.
,,Asta a creat și premisele crizei energetice pe care o creează artificial Kremlinul în Republica Moldova, ei utilizând nemulțumirea socială care va urma după creșterea tarifelor la gaze, inevitabil și la energie electrică, dacă nu vor fi livrate gaze către Transnistria, ei vor putea crea masa critică, fie pentru a zădărnici un guvern pro-european sau chiar pentru a crea un guvern pro-rus care să le reprezinte interesele în regiune”, a mai spus Căruraru.
,,Reieșind din acele practici pe care le aplică Moscova în raport nu doar cu Republica Moldova. Absolut evident că cu cât mai aproape vor fi de campanie electorală de alegerile parlamentare, cu atât mai mult se vor intensifica aceste imextiuni”, a spus Țăranu. Atât scrutinul prezidențial, cât și referendumul republican constituțional privind aderarea țării la UE au avut loc pe fondul influenței fără precedent a Moscovei. Potrivit autorităților, Ilan Șor, oligarhul care se află acum la Moscova, ar fi orchestrat o rețea masivă de cumpărare de voturi, elaborată de serviciile speciale rusești, prin care ar fi fost cumpărate sute de mii de voturi.
Lasă un comentariu