NOUTĂȚI

Zeci de profesori din mai multe raioane ale țării au protestat, vineri, în fața Parlamentului. Aceștia solicită salarii mai mari

Compus de Redacția STAR

Zeci de profesori din mai multe raioane ale țării au protestat, vineri, în fața Parlamentului. Dascălii spun că au ajuns la culmea disperării, după ce autoritățile de la Chișinău au decis să le majoreze salariile cu doar 9% pentru anul 2025, și nu cu 35%, așa cum au solicitat anterior. Acum două zile, Guvernul a anunțat că analizează posibilitatea de a majora salariile profesorilor cu până la 15% în unele cazuri. Cu toate acestea, profesorii susțin că este prea puțin pentru munca pe care o depun.

,,Jos sărăcia. Jos sărăcia. Jos sărăcia’’.

,,Vrem salarii decente. Vrem salarii decente. Vrem salarii decente’’.


Printre protestatari a fost și Zinaida Balmuș, care de 40 ani muncește în domeniului cercetării.

,,Solicităm pentru gradul științific, pentru titlul științific. 600 de lei cum îi primeam cu anii în urmă, acum tot îi primim. Solicităm majorare de salarii, majorarea valorii de referință’’.

Protestatarii cer majorarea salariilor pentru a avea un trai decent și recunoașterea echitabilă a eforturilor celor cu experiență în domeniu.

,,Noi cei care lucrăm peste 5 ani de zile având vârsta de 30, 40, 50 de ani sunt cel mai mulți afectați. Nu suntem pensionari și nici nu suntem tineri specialiști care au anumite bonusuri. Noi suntem obligați să găsim un alt loc de muncă și să muncim mult mai mult decât putem fizic’’.

,,Un salariu adecvat ar însemna un salariu care să exprime atât echitatea socială, dar să acopere necesitățile minime a unor persoane’’.


Președintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, Ghenadie Donos a reiterat că majorarea lefurilor trebuie să fie de 35 la sută.

,,Avem plus o sută de lei pentru personalul non-didactic și 200 pentru pentru personalul didactic, ceea ce este mult sub așteptările noastre ceea ce arată o creștere de 9 procente doar pe când ar trebui să avem așa cum am cerut’’.

În fața protestatarilor a ieșit președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a promis profesorilor că vor fi identificate soluții pentru majorarea salariilor, dar a subliniat că o creștere de 35%, așa cum solicită aceștia, nu este posibilă din cauza limitărilor bugetare.

,,O să căutăm soluții. Un lucru vă rog nu stați și înghețați. Este vorba de valoarea de referință și la didactici și la non-didactici. Deci între prima și a doua lectură noi o să discutăm. Tot respectul nostru’’.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a spus într-un briefing că a discutat cu reprezentanții Ministerului Finanțelor pentru majorarea salariilor profesorilor, însă deocamdată decizia nu este una definitivă.

,,Am înregistrat un amendament, semnat de deputatul Radu Marian prin care se propune majorarea gradelor didactice, a gradelor manageriale și a claselor de salarizare pentru metodiști și educatorii muzicali. Clasele de salarizare pentru metodiști și educatorii muzicali se propune de a fi majorare de la 52 la 56. În cazul cadrelor didactice gradele vor crește de la 970 de lei, gradul doi la 1500 de lei. Gradul întâi se propune să fie majorat până la 2800 de lei, iar gradul superior să fie majorat până la 4 mii de lei’’.

Bugetul planificat pentru acest domeniu în 2025 este de peste 19 miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decât anul trecut. La nivel de țară sunt aproximativ 60 de mii de profesori. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu