NOUTĂȚI

Medicii neurochirurgi de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Deomid Gherman” au extirpat o tumoare de 10 cm la o pacientă din Șoldănești

Compus de Redacția STAR

O tumoare cerebrală gigantică a fost extirpată cu succes de către medicii neurochirurgi de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Deomid Gherman”. Pacienta este o femeie în vârstă de 65 de ani din raionul Șoldănești. Intervenția chirurgicală a durat 12 ore, iar medicii au reușit să exterpeze tumoarea de aproximativ 10 centimetri. Pentru a restabili funcțiile creierului și a preveni unele complicații postoperatorii, medicii au aplicat metode rar utilizate în intervențiile neurochirurgicale.



,, Văzul? -E slăbit. – E slăbit încă, durerile de cap sunt permanente sau episodice? Episodice, cefalee doar o singură dată am avut. Aici în frunte. – Unde a fost intervenția. Astăzi o să mergeți acasă și sunteți sub supravegherea medicului de familie, a neurologului și oftalmologului’’.


Acum mulți ani Elena Pașa a fost diagnosticată cu meningiom cerebral. Deși s-a adresat mai mulți medici toți au refuzat să o opereze. La Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Deomid Gherman” a ajuns când avea deja dureri insuportabile de cap.

,,Amețeam, mă durea capul, vederea slăbise auzul la fel, mi s-a inflamat fața, curgeau ochii se înroșiseră, curgeau și am simțit că vederea mi s-a dus. Două zile și două nopți nu am închis un ochi’’.

Acum femeia spune că se poate bucura din nou de viață. ,,Îmi pare bine că am nimerit aici fiindcă starea mea de sănătate ca urmare a intervenției chirurgicale s-a îmbunătățit simțitor, nu mai am dureri de cap puternice ca înainte de operație, frica mi-a trecut și sunt recunoscătoare domnului medic’’.

Potrivit medicului neurochirurg Vladimir Dolghi tumoarea a acoperit partea intracraniană și intranazală, ceea ce a comprimat nervii optici, nervii auditivi și nervul gustativ. Neurochirurgul afirmă că, tumoarea a distrus complet nervul gustativ, care nu mai poate fi restabilit, din cauză că pacienta a pierdut prea mult timp.

,,Pentru a efectua această intervenție a fost necesară de folosit atât tehnologiile existente cât și o metodă mai rar întâlnită la noi, de pregătirea unei substanțe de clei fibrin, din țesuturile pacientului, din sângele pacientului care se selectează. A fost prelucrat baza craniului cât și extrasă tumoarea și parțial intranazală’’.

Postoperator, femeia a avut o evoluție foarte bună iar treptat își va recupera vederea în totalitate, afirmă medicii neurochirurgi.

,,La moment pacienta este bine se recuperează destul de bine, este vorba de un proces de recuperare mai îndelungat deoarece pacienta avea un deficit neurologic până la intervenție era destul de sever, iar pentru al recupera este nevoie de timp’’.


Costurile intervenției chirurgicale a fost acoperită de Compania Națională de Asigurări în Medicină. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu