Rusia va încerca, și în 2025, să aducă în Parlamentul Republicii Moldova, politicieni care să promoveze interesele Kremlinului, iar autoritățile nu trebuie să se aștepte că vom avea un exercițiu mai simplu în ceea ce privește asigurarea votului liber exprimat. Este avertismentul făcut de șeful SIS și de procurorul general, în plenul Parlamentului.
Ion Munteanu a subliniat că Moscova și grupările criminale organizate care au încercat să influențeze rezultatele referendumului și ale scrutinului prezidențial investesc în noi metode prin care să aducă în Moldova bani murdari. Vorbim de criptomonede, transferuri făcute de bănci rusești care activează doar în stânga Nistrului, regiune care nu este controlată de autoritățile de la Chișinău.
,,Anul viitor, nu vom avea un exercițiu mai simplu în ceea ce înseamnă asigurarea votului liber exprimat. Evoluția și tendința dezvoltării fenomenului de încercări de corupere electorală nu au dispărut. Vorbim aici de utilizarea masivă a criptovalutei în corupere electorală. Sunt sigur că modalitățile de corupere vor fi nu mai simple decât cele cu care ne-am întâlnit până acum’’.
Procurorul general mai spune că în campania electorală din această toamnă instituțiile s-au confruntat cu o tentativă masivă de fraudare. În consecință, în decurs de mai puțin de o lună, au fost pornite 84 de cauze penale ce vizează infracțiuni referitoare la procesul electoral. Cinci dintre ele au fost deja expediate în instanța de judecată, în privința a șapte persoane, dintre care doi lideri regionali de partid.
,,Pe mine mă interesează dacă dumneavoastră estimați ca, până la următoarele alegeri parlamentare, va fi o decizie pe vreun caz?’’, a spus Vasile Grădinaru, deputat PAS.
,,Acum câteva luni, poziția procuraturii era că până la sfârșitul acestui an, aceste cauze urmau a fi soluționate. Dar din cauza comportamentului părților în proces, lucrurile au tot fost amânate, pe anumite aspect, după noi, nemotivat. Preconizările noastre arată că aceste cauze vor fi finalizate în primul trimestru al anului 2025’’, mai spune Munteanu.
,,Prezența și cuvântul dumneavoastră, aici în plenul Parlamentului, mi-a transmis un sentiment de neîncredere. Dumneavoastră nu mi-ați transmis un sentiment de optimism, că noi cunoaștem situația existentă și ce avem de făcut’’, a spus Mihail Druță, deputat PAS.
,,Domnule deputat, eu nu am venit aici să transmit sentimente sau perspective, eu am venit ca să confirm că Procuratura întreprinde toate acțiunile posibile. Știți câte locuri vacante sunt la Institutul Național de Justiție pentru funcțiile de procuror și judecător pentru anul curent? Vă spun eu. Peste 60 de posturi vacante pentru funcția de procuror și peste 40 la sută, la judecători. Nu v-ați întrebat de ce? Impactul vettingului asupra procesului și asupra sistemului de justiție, a stat cineva cu pixul în mână să analizeze care va fi?’’, a spus Munteanu.
Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a menționat că pentru grupul criminal organizat Șor, în acest an, obiectivul numărul unu a fost compromiterea referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Moscova va încerca să influențeze și alegerile parlamentare, de anul viitor.
,,Datele operaționale denotă că grupul criminal „ȘOR”, condus de Ilan Șor este principalul executor al acestor obiective. În vederea atingerii obiectivului de compromitere a referendumului, dar și a scrutinului prezidențial, factorul rus a pus la dispoziția grupului criminal „Șor” tot spectrul de instrumentar hibrid, financiar, mediatic, uman, logistic, tehnic, contrainformativ și combativ cu care a acționat etapizat’’.
Una dintre metodele folosite de ruși a fost coruperea preoților din Republica Moldova care, ulterior, trebuiau să-și „sfătuiască” enoriașii să voteze cu NU la referendum și cu un anumit candidat, la alegerile prezidențiale. Potrivit șefului SIS, 500 de preoți și enoriași din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova au participa la așa-numite pelerinaje, în Rusia, unde li s-a promis câte o remunerare de o mie de dolari.
,,Aceștia au fost implicați în propagarea mesajelor cu conotație electorală ce vizau susținerea unor candidați electorali la alegerile prezidențiale și distribuirea de mesaje anti UE, dar și au colectat semnături în favoarea unor candidați electorali’’.
Anterior, Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, a recunoscut că preoții au mers în Rusia, dar a subliniat că așa-zisele pelerinaje nu au fost organizate de Mitropolie. Instituția bisericească a negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit pe clerici.
Potrivit autorităților, peste 140 de mii de moldoveni și-au făcut conturi la o bancă rusească, înainte de alegerile prezidențiale și de referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Anume prin această bancă au fost transferați bani din Rusia, pentru coruperea alegătorilor. Și este vorba de zeci de milioane de dolari.
Lasă un comentariu