Memoriile Basarabiei, o serie de cinci volume cu mărturii valoroase despre viața și evenimentele din Basarabia, a fost lansată la Chișinău, în prezența mai multor personalități din domeniile culturii, precum și a persoanelor pasionate de istorie și literatură. Cei prezenți la eveniment au subliniat importanța acestor lucrări în contextul actual, când accesul la informație este tot mai digitalizat, dar nevoia de cunoaștere profundă și înțelegere a trecutului rămâne la fel de mare.
Reunite în cărți de autor sau selectate și grupate în culegeri și antologii, Memoriile Basarabiei oferă o imagine a Basarabiei în timp, precum și a memoriei colective a ei. Anatol Petrenco, profesor universitar și unul dintre cei care au contribuit la ieșirea volumelor de sub tipar, susține că acestea sunt mărturii ale faptelor trecutului și sunt importante pentru fiecare dintre noi, căci, fără a ne cunoaște trecutul, nu ne vom putea proiecta un viitor puternic și consecvent.
,,Este inițiativa editurii Știința care a selectat o categorie de cărți scrisă de autori basarabeni sau autori care au scris despre Basarabia și se referă la diferite etape ale istoriei noastre. Este vorba și de Evul Mediu, este vorba și de istorie modernă și istorie contemporană”.
Ideea privind lansarea acestor cărți a apărut la începutul anilor, 90, spune redactorul coordonator, Mihai Papuc.
,,În iureșul mișcării naționale de regenerare națională am vrut și noi să tipărim niște cărți, istoria era foarte solicitată”.
Nina Negru, care a realizat una dintre coperțile unei cărți din această serie, a afirmat că, în aceste timpuri în care se citește tot mai puțin, este foarte importantă lansarea de cărți de calitate.
,,În general se citește tot mai puțin și observ pe rafturile librăriilor foarte multă carte de proastă calitate cu istorii inventate, majoritatea cărților lansate astăzi se bazează pe investigații serioase”.
Multe dintre persoanele prezente la eveniment spun că-și vor mări biblioteca cu cărțile proaspăt lansate, care se află deja în vânzare în librării.
,,Un astfel de volum este o necesitate și aș spune pentru zilele pe care le trăim când prea puține știm din istorie, din trecutul nostru”, a spus Octavian Moșin, preot.
,,De fiecare dată când este o lansare de carte mergem și luăm în biblioteca personală una măcar din cărțile care au fost lansate pentru a o putea lectura și afla lucruri noi pentru că cărțile sunt niște comori”.
Cele cinci cărți fac parte din seria „Memoriile Basarabiei”, care cuprinde mai multe volume editate treptat de-a lungul anilor. Inițial, acestea erau întitulate „Pagini despre Basarabia”.
Lasă un comentariu