NOUTĂȚI

UE va susține Chișinău pentru a depăși o eventuală criză energetică, a dat asigurări șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks 

Compus de Redacția STAR

Chișinăul va avea sprijinul Uniunii Europene pentru a depăși o eventuală criză energetică, dacă din 1 ianuarie gazul rusesc nu va ajunge în regiunea transnistreană, a dat asigurări șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks. În cadrul unei emisiuni de la postului public de radio, diplomatul european a subliniat că, dacă această criză va fi declanșată, responsabilitatea va reveni companiei din Rusia Gazprom, pentru că nu-și va onora obligațiile contractuale potrivit cărora gazele naturale trebuie livrate până la granița țării noastre.

,,Am susținut Republica Moldova în ultimii trei ani, trei ierni în domeniul energetic cu 240 de milioane de euro. Suntem pregătiți de muncă cu Guvernul de a susține în această criză, dar cred că responsabilitatea cu eventuala criză este cu Gazprom pentru că aceasta este responsabilitatea Gazprom, iar potrivit contractului gazul trebuie să fie livrat până la frontiera cu Republica Moldova”.

Întrebat dacă criza gazelor din stânga Nistrului ar reprezenta o pârghie politică pentru reintegrarea Republicii Moldova și pentru aducerea regiunii transnistrene în câmpul constituțional, diplomatul european a afirmat că există această probabilitate.

,,Această posibilitate există, dar nu am impresia că Guvernul sau de facto autoritățile din Transtristria vor ca acest lucru să aibă loc imediat și este un argument în plus pentru a nu avea o criză”.
Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că va merge în această săptămână în Parlament și va cere instituirea stării de urgență în energetică pe fundalul incertitudinii privind livrările de gaze naturale rusești în stânga Nistrului, unde se află Centrala termoelectrică de la Cuciurgan care produce energie electrică pentru Republica Moldova. Ucraina a anunțat că de la 1 ianuarie 2025 nu va mai permite tranzitul pentru gazul rusesc care ajunge în stânga Nistrului. Moscova condiționează continuarea livrărilor prin achitarea pretinsei datorii de 709 milioane de dolari care nu a fost confirmată de auditul realizat de Chișinău. Dorin Recean, care a preluat portofoliu de ministru al Energiei după ce Victor Parlicov a fost demis, a spus că nu intenționează să discute cu Gazprom subiectul livrărilor de gaze naturale. Guvernul a pregătit un plan de acțiuni în cazul în care Centrala Electrică de la Cuciurgan nu va mai putea produce curent electric. Autoritățile sunt pregătite să cumpere energie din alte surse, însă prețul acesteia ar putea fi mai mare. O altă problemă importantă este situația locuitorilor din regiunea transnistreană care ar putea rămâne fără căldură și energie electrică și s-ar putea confrunta cu o criză economică extrem de gravă. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu