NOUTĂȚI

UE va debursa 50 mil euro Moldovei pentru sprijinirea reformelor și a stabilității economice. Este ultima tranșă din mecanismul de asistență pentru 2024

Compus de Redacția STAR

Uniunea Europeană va debursa 50 de milioane de euro Republicii Moldova pentru sprijinirea reformelor și a stabilității economice, aceasta fiind ultima tranșă din mecanismul de asistență macrofinanciară pentru anul 2024, a anunțat Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, după o întrevedere la Bruxelles cu președinta țării Maia Sandu. În timpul vizitei, lidera de la Chișinău a discutat cu precădere despre securitatea energetică a Republicii Moldova, precum și angajamentul reînnoit de a avansa pe calea aderării la Uniunea Europeană.

Cele 50 de milioane de euro debursate vin să sprijine reformele și stabilitatea economică, iar Ursula Von der Leyen a menționat într-o postare pe platforma X că ,,Maia Sandu luptă cu inima și sufletul pentru viitorul european al Moldovei. Suntem pe deplin alături de tine. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare deschiderea în 2025 a unui cluster privind accesul la negocierile de aderare”.

În marja aceleiași întrevederi s-a discutat despre accelerarea reformei justiției și majorarea sprijinului european pentru acest proces la zece milioane de euro, iar președinta Maia Sandu a precizat că evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor rămâne o prioritate.

De asemenea, s-au purtat discuții cu privire la implementarea Planului de creștere pentru Moldova, unul de 1,8 miliarde de euro, care a fost anunțat în această toamnă și este menit să sprijine dezvoltarea economică și socială a țării, contribuind la crearea locurilor de muncă, modernizarea drumurilor și a satelor, și securitatea energetică.

„Mergem spre Uniunea Europeană pentru că ne dorim o viață mai bună pentru fiecare dintre noi, iar prietenii noștri europeni ne sunt alături în acest efort. Împreună, construim o Moldovă europeană ca fiecare cetățean să simtă o schimbare în bine”, a adăugat lidera de la Chișinău. Vizita a fost efectuată după confirmarea parcursului european în cadrul referendumului republican constituțional din 20 octombrie în timpul căruia cetățenii moldoveni au ales ca obiectivul național de aderare la UE să fie consfințit în Constituție, precum a avut loc într-un context marcat de noua componență a Comisiei Europene. Tot astăzi, Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, cu largă majoritate, a adoptat o declarație comună cu recomandări pentru întărirea relației dintre Chișinău și Uniune.

„Declarația noastră comună prevede următoarele. În primul rând solicităm și susținem deschiderea unui birou permanent al Parlamentului European în Republica Moldova, la Chișinău. În al doilea rând solicităm creșterea personalului delegației UE în Moldova. Delegația UE la Chișinău este cea mai mică delegație dintr-un stat candidat pentru aderare la UE”, a spus Siegfried Mureșan, președintele delegației la Comisia Parlamentară de Asociere UE-Moldova.

Republica Moldova, țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, a deschis negocierile de aderare în acest an. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu