NOUTĂȚI

Tot mai multe persoane din Moldova suferă de alcoolism, iar țara noastră se clasează printre primele din Europa în ceea ce privește consumul de alcool

Compus de Redacția STAR

Tot mai multe persoane din Republica Moldova suferă de alcoolism. Țara noastră se clasează printre primele în Europa în ceea ce privește consumul de alcool. Un moldovean bea, în medie, 25 de litri de alcool pe an. Mai grav este faptul că mulți dintre oamenii dependenți de alcool nu știu unde să ceară ajutor și nu beneficiază de tratament sau de suport adecvat, ceea ce agravează atât starea lor de sănătate, cât și situația socială. Am încercat să discutăm cu acești oameni pentru a înțelege de ce consumă zilnic alcool. Aceștia ne-au spus că, de cele mai multe ori, beau din cauza problemelor din familie, din cauza lipsei banilor sau pentru că nu au activități.

Acest bărbat, în vârstă de 51 de ani, a început să consume alcool în exces în pandemie. În scurt timp, consumul de alcool a devenit o obișnuință zilnică.

,,Am observat că îmi este greu dimineața să mă scol, aveam servaj, ani de zile nici nu simțeam că beiam sau mahmureala asta, mi-i silă pe tot, am văzut că nu țin minte multe momente. Eram agresiv cu mine și cu toți din împrejur de ce mătură așa dar nu din colțul acela, de ce hămăie câinele de ce nu e spălată vesela, emoții negative și agresive care ieșeau din nimic’’.

Bărbatul spune că a apelat la ajutorul specialiștilor de la Dispensarul Republican Narcologic, unde a urmat un program de reabilitare. Cu toate acestea, după jumătate de an, a revenit din nou la alcool. Acesta mai spune că, de multe ori, specialiștii nu înțeleg suferința psihologică a pacienților și îi tratează doar cu medicamente, ceea ce este insuficient.

,,Mi-au scos acolo prin tratament partea fizică dar sufletește eu nu îmi găseam locul. Nu am servit tot normal că a fost la un moment dat că a trecut jumate de an, șape luni de zile și eu eram deja bat’’.

La îndemnul unor prieteni, s-a adresat la centrul alcoolicilor anonimi, unde a beneficiat de ajutor. Acum, bărbatul spune că de 2 ani și 10 luni nu mai consumă alcool și a revenit în familie.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 40 de mii de persoane dependente de alcool dintre care 7000 sunt femei. Medicii afirmă că alcoolul este cauza a peste 200 de boli, iar cea mai frecventă este ciroza hepatică. 0.23

Specialiștii în sănătate susțin că alcoolul provoacă modificări majore la nivelul sistemului nervos ceea ce duce la consecințe extrem de grave.

,,Apar dereglări drastice care va țintui la pat persoana respectivă, apare așa numita neuropatia alcoolică, când pacientul cu picioarele nu simte solul, nu e vorba de utilizare acută și de clătinat din cauza tropicități către cerebel dar este vorba de suferința cronică a nervilor periferici care cu părere de rău nu se mai pot reface mulți pacienți dezvoltă un tremur care este deja prezent și fără întrebuințarea alcoolului’’, a spus Mihail Gavriliuc, dr.hab.șt.med., profesor universitar.

Fără motivație interioară și fără susținerea familiei, aceste persoane nu pot face față viciului.

,,Sunt persoane care devin dependente de băutură și unii nu au această forță să se ridice și cât de mult ai dori să îl ajuți trebuie trezită conștiința. Atunci când ești într-o comunitate este mai ușor să depășești neputințele fiindcă te încurajează și alți oameni, te inspiră, care duc un mod de viață mai ordonat, sunt mai integrii și atunci nimic nu e mai bun de cât viu exemplu’’.
Autoritățile în sănătate recunosc că, la acest capitol, mai sunt necesare multe reforme.

,,Trebuie să avem niște campanii de informare pentru a dezvolta o cultură a consumului vinului să informăm inclusiv oamenii care au această problemă cum pot ajunge mai ușor în instituțiile medicale pentru a fi ajutați acolo la o etapă mai inițială unde este mai ușor să intervii fiindcă problema alcoolului este gravă și adesea este ascunsă de toate familie’’, a spus Ala Nemerenco.

La nivel global, dependența de alcool provoacă peste 3,3 milioane de decese anual. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu