Pepenierele de brazi din țară și-au deschis porțile pentru cumpărători. În acest an, Moldsilva a scos la vânzare peste 46.000 de pomi de Crăciun, dintre care 38.000 de molizi și aproape 8.000 de pini. Reprezentanții Moldsilva precizează că fiecare client poate vizita una dintre cele 30 de pepiniere pentru ași selecta pomul dorit. Prețurile variază în funcție de specie, coroană și înălțime, fiind cuprinse între 60 și 15.000 de lei. De asemenea, silvicultorii au pregătit pentru vânzare și 48.211 de vertice.
Pepeniera din pădurea de la Strășeni are de vânzare 14000 de confieri, cu înălțimea de la 1 metru până la 15 metri.
,,Noi am început comercializa pe 1 sau mai exact pe 2 atunci a primit autorizația și respectiv am avut și primii consumatori. Noi comercializăm direct din pepinieră în piețe vor ajunge după ce angrosiștii vor cumpăra de la noi vor expune spre vânzare în piețe’’, a spus Sergiu Chihai, inginer-șef în silvicultură.
Pentru păstrarea pomului de Crăciun verde cât mai mult timp, specialiștii recomandă să fie comercializat molidul cu rădăcină, care ulterior poate fi replantat.
,,În cazul când îl luăm tăiat trebuie să vă asigurați că acel exemplar este tăiat proaspăt, când îl luăm așa în mână acele nu trebuie să cadă. Când l-am pus în casă trebuie să fie amplasat într-un vas cu nisip, tulpina să fie curățată cu un cuțit, să fie împrospătat, nisipul să fie umed și el practic absoarbe’’.
Iar centrele comerciale din țară au expus deja pomi de Crăciun artificiali.
,,În fiecare an avem în scop nu doar să lărgim sortimentul dar și să optimizăm prețurile pentru a oferi clienților un preț cât mai accesibil în toate categoriile de brazi puteți găsi un brad de la 700 până la chiar 20 000 de lei în dependență de dorință și tipul lui, mai largi mai înguști, mai multe crengi sau mai puține, cu zăpadă, sunt de tot tipul pentru orice buzunar și gust’’, a spus Denis Galean , director comercial.
Am întrebat locuitorii Chișinăului ce pomi preferă pentru sărbătorile de iarnă.
,,Plasticul este plastic dar bradul natural are miros specific fiindcă orice copil care îl vede mai natural îl și mai înghimpă, îi mai simte și mirosul, se mai joacă și mai strânge din când în când și acele. – Deci, dvs optați pentru un brad natural? – Da. Ar fi mai bine natural. – O să procurați anul acesta natural? – O să ne străduim, că mai avem un pic de timp’’.
,,- Artificial. – De ce? – Îl avem de mai mulți ani și în casă e cald și nu se scutură acele, cred că am făcut o investiție în urmă pentru mai mulți ani, fiindcă brazii naturali sunt acum și scumpi’’.
,,-Să lăsăm brazi naturali în pădure, să îi lăsăm în pădure propriu zis să luăm unul artificial că tot acele emoții o să fie. – De sărbători optați pentru unul artificial? – Da, pentru unul artificial, în plus e mai ecologic și mai simplu de strâns, de asamblat’’.
,,- Acum ce ai bani pentru natural, unul artificial. – Dvs aveți brad artificial? – Da. – Și îl folosiți an de an? – Da’’.
În 2023, Agenția „Moldsilva” a oferit spre comercializare 50 000 de conifere.
Lasă un comentariu