NOUTĂȚI

Premise pentru creșterea tarifului pentru gaze au apărut încă din vară, iar majorarea tarifului nu a putut fi evitată.

Compus de Redacția STAR

Premise pentru creșterea tarifului pentru gaze au apărut încă din vară, iar majorarea tarifului nu a putut fi evitată. Este explicația șefului Moldovagaz, care a participat marți la consultări parlamentare. El a mai explicat de ce nu au fost făcute rezerve de gaze naturale pentru iarnă și de ce a fost anunțată o creștere a tarifului în pragul sezonului rece. Deputații din opoziție susțin, pe de altă parte, că anunțul privind creșterea tarifului a fost amânat, astfel încât să fie făcut după campania electorală pentru prezidențiale.

,,Cotațiile sunt destul de înalte la moment. Noi am informat permanent. Se cunoștea în luna iulie, inclusiv septembrie că prețurile nu vor fi acelea care au fost prognozate când au fost aprobat ultimul tarif în mai. Da noi cunoșteam acest lucru însă, conform legii nu avem dreptul să adresăm până când nu acumulăm acest procent de devieri financiare. Procent din veniturile reglementate. Acest lucru s-a întâmpla la finele lunii noiembrie’’, a spus Vadim Ceban, directorul Moldovagaz.

,,- Este o predictibilitate din luna septembrie trebuia să fie. Guvernul trebuia să aibă o viziune ce ține de securitatea energetică. În ultimul timp s-a văzut pe Facebook, televiziuni, unul spune altul argumentează. În țara asta este stăpân cineva’’, a spus Radu Mudreac, deputat BCS.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov prezent și el la discuții, a menționat că atunci când a fost semnalată problema, discuțiile au trecut la un alt nivel între autoritățile de la Chișinău și cele de la București. Prim-ministrul Dorin Recean a discutat subiectul cu premierul României, Marcel Ciolacu.

,,Noi din luna iunie ne-am adresat după sprijin inclusiv către partenerii noștri din România ca să obținem un contract cu preț preferențial. Noi am avut o situație care între timp nu puteam renunța, nu puteam să lăsăm și să mizăm pe un singur contract se procura, dar se miza că vom obține un contract cu preț preferențial’’.

În cadrul discuțiilor publice ministrul Parlicov a fost întrebat de reprezentanții altor companii de gaze, dacă s-a implicat în procesul de achiziție a gazelor naturale, lucru interzis de lege.

,,Să-și aducă aminte de renumita ședință de la minister din data de 6 august. O să am o întrebare către domnul Parlicov dacă este adevărat că s-a implicat în procesul de achiziție a gazelor și dacă a dat indicații ca gazele să fie achiziționate la un preț mai favorabil în perioada aceea’’, a spus Alexandru Verșinin, reprezentant Natural Gaz.

,,A fost data în care forțele armate ucrainene au intrat în regiunea Kursk în orașul Sudja. Au fost anunțate deja un șir de licitații către acel moment. Evident că piața, bursa reacționează imediat la aceste știri, imediat saltă prețurile pe bursă. Am convocat ședință și am recomandat ca în zilele următoare să nu fie făcute achiziții pentru că bursele sunt în panică’’, a mai spus Parlicov.


În timpul audierilor, directorul ANRE, Alexei Taran, a explicat că fără o creștere a tarifului, Moldovagaz risca să se pomenească în situația în care să nu poată face achiziții pentru următoarele luni.

,,Dacă nu se intervenea de urgență și prompt, urma să se înceapă o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Orice diferență per metro cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial, doar la sfârșitul lunii decembrie urma sa înregistram in jur de 600 de milioane de lei devieri negative’’.

Reprezentanții Moldovagaz spun că țara noastră dispune de stocuri de gaze naturale pentru lunile decembrie și ianuarie. Vadim Ceban însă nu poate da asigurări că, în timpul iernii nu va fi nevoie de o noua ajustare a tarifului.

,,La moment avem achiziționate circa 562 de milioane metri cubi. Avem acoperite lunile decembrie și ianuarie. Asta însemnă pentru întreg sezonul rece 80 de procente suntem cu necesarul de consum achiziționate volumele pentru consumatorii noștri. Astăzi mai sunt licitații la BRM pentru procurarea gazelor naturale pentru luna februarie și paralel în continu procurăm pentru luna martie. În total trebuie să achiziționăm pentru lunile februarie și martie 163,4 milioane metri cubi. Ce va fi în anul 2025 eu nu cunosc, nici dumneavoastră nu cunoașteți’’.
În urma discuțiilor de la Parlament s-a decis că furnizorii de gaze naturale și energie termică vor prezenta un plan de achiziție pentru diversificarea produselor, pentru o perioadă de 12 luni. La rândul său deputații din opoziție, au criticat audierile și au subliniat că discuțiile despre achiziția gazelor naturale s-ar fi lăsat fără soluții.

Din 1 decembrie, consumatorii casnici vor achita cu 3,3 lei mai mult pentru un metru cub de gaze naturale consumate. Majorarea a fost aprobată de către ANRE în data de 29 noiembrie. Guvernul de la Chișinău a dat asigurări că vor interveni cu compensații majorate la energie. Mecanismul nu a fost anunțat, deocamdată. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu