NOUTĂȚI

Peste 81 de mii de alegători din Republica Moldova au votat la alegerile pentru Parlamentul din România

Compus de Redacția STAR

Moldovenii cu cetățenie română s-au mobilizat, din nou, și au înregistrat o prezență record la urne la alegerile pentru Parlamentul României. Peste 81 de mii de oameni au votat, dublu față de scrutinul din 2020. În Republica Moldova, cei mai mulți au optat pentru Partidul „Uniunea Salvați România”, condus de Elena Lasconi, cea care săptămâna viitoare se va duela pentru funcția de președinte al României. Totodată, moldovenii cu cetățenie română au votat pentru partide conservatoare sau de dreapta și nu pentru cele anti UE, spre deosebire de cum a votat restul diasporei și locuitorii României.

Parlamentul României este bicameral. Așa că votanții au primit două buletine, unul pentru Senat și celălalt, pentru Camera Deputaților.

În Republica Moldova, Partidul „Uniunea Salvați România” a obținut 54,5 la sută dintre voturi. Această formațiune a obținut în general, la acest scrutin, doar 12 la sută dintre sufragii. Experții spun că această victorie a USR-ului în Moldova se datorează mesajelor transmise de Traian Băsescu, fost președinte al României care încă se bucură de foarte mare popularitate în țara noastră.

,,Putem să vorbim de un adevărat Băsescu în politica basarabeană. Nu este pentru prima data când se întâmplă acest lucru și arată faptul că cetățenii români din Republica Moldova țin foarte bine minte cine a avut un rol foarte important în relansarea pentru redobândirea cetățeniei române pentru cetățenii Republicii Moldova’’, a spus Mihai Isac, analist politică externă.

Românii din Republica Moldova nu susțin partidele suveraniste, care se bucură însă de o creștere atât în România, cât și în diaspora europeană. De exemplu, „Alianța pentru Unirea Românilor”, condusă de George Simion, a ieșit pe locul doi în aceste alegeri din România. Dar în Moldova, a obținut doar 5 la sută dintre voturi în Senatul României și 6, în Camera Deputaților. Partidul „S.O.S. România”, condus de Diana Șoșoacă, a intrat în parlamentul României, dar în Moldova a fost votată doar de trei la sută dintre alegători. Un alt partid suveranist care a depășit pragul electoral este „Partidul Oamenilor Tineri”, care îl sprijină și pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Această formațiune a lipsit din preferințele alegătorilor din Republica Moldova.

,,Votul din Republica Moldova a fost mult mai moderat, mult mai calm decât votul din România, care a fost influențat și de folosirea intensă a rețelelor sociale, precum a fost dominat și de o serie de discursuri mai mult sau mai puțin radicale’’.

La scrutinul parlamentar din România au participat peste 81 de mii de cetățeni români din Republica Moldova. Cei mai mulți dintre ei vin din mediul urban și fac parte din categoria de vârstă 45 – 64 de ani.
Cea mai inactivă categorie de alegători au fost tinerii.


,,Votul exprimat de cetățenii români din Republica Moldova este un răspuns clar la politica externă extreme de agresivă a Federației Ruse față de Republica Moldova. Prin participarea la alegerile din România, electoratul românesc din Republica Moldova și-a reafirmat la un spațiu politic, social, cultural, economic comun cu România, cu Uniunea Europeană’’.

Moldovenii care dețin cetățenie română sunt așteptați la urne și weekendul viitor, când va avea loc turul doi al alegerilor prezidențiale. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu