NOUTĂȚI

Parlamentul, ales. PSD a obținut 22,35% dintre voturi, cel mai slab rezultat din ultimii 35 de ani, în timp ce AUR a obținut 18,27%, iar PNL 14,3%

Compus de Redacția STAR

România va avea cel mai fragmentat parlament din ultimii 35 de ani, după ce șapte partide au obținut locuri în legislativ în urma alegerilor de duminică. Partidele pro-europene au acumulat împreună o majoritate covârșitoare, cu peste 54% din voturi, însă partidele suveraniste, care contestă orientarea pro-occidentală a țării, au înregistrat o ascensiune istorică, fiind susținute de aproximativ 36% dintre alegători, un scor de patru ori mai bun decât la alegerile parlamentare din 2020.

După procesarea a 99% din voturi, rezultatele arată că Partidul Social Democrat (PSD) a obținut 22,35% dintre voturi, cel mai slab rezultat din ultimii 35 de ani și cu 10% mai puțin față de alegerile locale din vară. Pe locul doi s-a clasat Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cu 18,27%. Partidul Național Liberal (PNL) a obținut 14,3%, adică de două ori mai puțin decât la alegerile locale din vară. Iar Uniunea Salvați România (USR) s-a situat pe locul al patrulea, cu 12,24% dintre voturi.

Celelalte partide care au trecut pragul electoral de 5% sunt SOS, condus de Diana Șoșoacă, Partidul Oamenilor Tineri, care îl susține la prezidențiale pe Călin Georgescu, și Uniunea Democrată Maghiară din România, condusă de Hunor Kelemen.

Pentru a se menține la putere, o coaliție este imperativă pentru PSD. Membrul partidului, Marcel Ciolacu nu a făcut însă declarații în acest sens și a punctat că „PSD este principala forță politică a României”

„Este un semnal important pe care românii l-au transmis clasei politice. Practic, să continuăm să dezvoltăm țara cu banii europeni, dar în același timp să ne protejăm identitatea, valorile naționale și credința.”
Pe de altă parte, Partidul Național Liberal a anunțat că este dispus să formeze o coaliție de guvernare doar alături de partide pro-europene.

„Va fi un parlament pulverizat, cu mai multe partide, și cred că, inevitabil, se va pune problema formării unei coaliții de guvernare. PNL este dispus să participe la o astfel de coaliție”, a spus Ilie Bolojan, liderul interimar al „PNL”.

Tabăra USR s-a arătat, de asemenea, rezervată în privința opțiunilor de a forma o coaliție, înainte de a fi oficializate rezultatele. Președinta partidului, Elena Lasconi, a făcut apel în discursul său la unitate și la susținerea democrației și a valorilor pro-europene.


„Prin ceea ce am trecut în aceste zile de coșmar pentru tot poporul, mi-am dat seama că suntem într-un moment în care nu mai este vorba despre candidați și partide politice, este vorba despre democrația din România, despre a rămâne în UE și NATO” a spus Elena Lasconi, președinta partidului „USR”.

Liderul AUR, George Simion, a declarat că nu va face coaliție cu PSD, și a ținut să felicite celelalte partide ultranaționaliste care au obținut locuri în legislativul român: Partidul Oamenilor Tineri și SOS.

„Când am spus că vor fi forțe noi care vor intra în Parlament, eram luați în derâdere. Iată că lucrurile se schimbă și prima misiune pe care ne-am asumat-o, cea de asanare a clasei politice românești.”

Partidul Oamenilor Tineri, formațiune susținută de Călin Georgescu, este așteptat să formeze o coaliție cu AUR și SOS. Președintele partidului a anunțat într-o conferință de presă că va ține trei zile de post cu apă, în semn de recunoștință pentru trecerea pragului electoral.

„În primul şi în primul rând, slavă lui Hristos pentru tot ce ne-a dat şi pentru direcţia pe care o ia România. Eu, personal, voi alege în semn de recunoştinţă un post de trei zile cu apă şi îi invit pe colegii mei să mi se alăture. Este un semn de recunoştinţă pentru ce ni s-a dat’’, a spus Anamaria Gavrilă, președinta partidului „POT”.

Rezultate asemănătoare au fost înregistrate și în cazul voturilor pentru Senatul României. Conform datelor prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă, peste 52,33% dintre alegătorii români și-au exercitat dreptul la vot.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu