Moldova nu recunoaște datoria pretinsă de Gazprom, în valoare de 709 milioane de dolari. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean în contextul în care Rusia condiționează continuarea livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului prin achitarea acestei datorii. Experții spun că poziția Guvernului este întemeiată, deoarece în calculul acestei sume de 709 milioane de dolari există mai multe necunoscute decât clarități.
,,Datoria aceasta, care este o datorie discutabilă, acest lucru trebuie spus, are o istorie de vreo 20 de ani. Ea a apărut în baza unor devieri tarifare, înregistrate mai mulți ani în urmă. Problema nu s-a rezolvat și Moldovagaz, cumva nu s-a achitat cu Gazprom din cauza acestor devieri tarifare’’, a spus Veaceslav Ioniță,
expert în economie și energetică.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, le-a transmis rușilor că, în urma auditului extern care s-a făcut, reiese că o mare parte a datoriei pretinse de Gazprom a fost achitată. Astfel, Chișinăul recunoaște o datorie de 8,6 milioane de dolari, de aproape 100 de ori mai mică decât cea pretinsă de ruși.
Iar Prim-ministrul Republicii Moldova a anunțat că autoritățile moldovene nu vor achita nimic din plățile cu care rușii condiționează acum livrările de gaze în stânga Nistrului.
,,Acum, situația este de așa natură că Gazprom a încercat să condiționeze aceste livrări de achitarea unei datorii inexistente și noi nu avem de gând să plătim acea datorie. Mai este un lucru foarte important. Este și un mesaj pentru cetățenii noștri din Stânga Nistrului, că Chișinăul are grijă de ei, iar Moscova lucrează împotriva lor’’.
,,Nu există datoria Guvernului față de Gazprom. Există o pretinsă datorie cerută de la o companie, Moldovagaz către Gazprom. Deci Guvernul nu are nicio treabă cu datoria aceasta. Dacă o achită Moldovagaz, ea va fi pusă în spatele consumatorilor. Acum întrebarea trebuie de pus, de ce reprezentanții Guvernului, în fiecare an, semnau rapoartele financiare privind recunoașterea acestei datorii’’, a mai spus Ioniță.
Pretinsa datorie a Moldovagaz a reapărut în discuție după ce ministrul Energiei, Victor Parlicov, a mers în Rusia, pentru a discuta cu șeful Gazprom. De la 1 ianuarie, Kievul ar putea interzice tranzitul prin Ucraina al gazului rusesc, inclusiv cel care ajunge în stânga Nistrului. Deși Moscova are posibilitatea tehnică de a nu opri livrările, amenință că o va face. Fără gazul rusesc, regiunea transnistreană s-ar putea confrunta cu o criză umanitară, iar locuitorii de pe malul drept ar putea plăti mai mult, pentru energie electrică procurată din alte surse, spun autoritățile și experții.
,,În stânga Nistrului locuiesc 350 de mii de oameni. Dintre ei, peste 280 de mii sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Imaginați-vă că 350 de mii de oameni de acolo nu au lumină, nu au energie, nu au cu ce se încălzi, nu au apă, pentru că nu există energie. Asta ar fi responsabilitatea noastră să facem tot. Asta ar fi o catastrofă umanitară. Noi trebuie să asigurăm pacea și securitatea. Noi trebuie să facem tot ce este posibil ca să apărăm interesele cetățenilor noștri, și celor de pe malul drept al Nistrului, și celor de pe malul stâng’’, a adăugat Dorin Recean.
În cazul în care Gazprom acceptă propunerea Chișinăului, Moldovagaz poate achita datoria de 8,6 milioane de dolari fără a o include în facturile consumatorilor, susține ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Lasă un comentariu