Renumărarea voturilor este în plină desfășurare în România, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, aprobată joi, după contestațiile depuse de doi candidați care au semnalat nereguli în procesul electoral. Renumărarea voturilor se desfășoară fără observatori, o practică permisă de legislația în vigoare, dar criticată dur de experți.
Decizia de renumărare a voturilor este considerată un factor care ar putea tensiona și mai mult scena politică română, deja fragilă, având în vedere că, în cazul în care se constată ilegalități semnificative, alegerile ar putea fi repetate.
„Drept urmare, dacă s-ar întâmpla un asemenea fapt, s-ar organiza un prim tur pentru alegerile prezidențiale, s-ar repeta primul tur al alegerilor prezidențiale cu un buletin de vot compus din toți cei 14 competitori politici care au fost înscriși în cursa prezidențiale, indiferent de declarațiile publice ale unor competitori politici că se retrag, că sprijină, că îndeamnă”, a spus Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente
Lipsa observatorilor la renumărarea voturilor a fost dur criticată de experți dar și de alte persoane publice. Printre ei, și cunoscutul actor român Tudor Chirilă. Potrivit lui, acest detaliu îl avantajează pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu, care încă deține funcția de prim-ministru al României.
„Asistăm la o lovitură de stat. Serios! În momentul ăsta nu mă refer la ascensiunea lui Călin Georgescu. Mă refer la procesul de renumărare a nouă milioane de voturi fără observatori. Asta e ceva fără precedent. Cred că nici Ion Iliescu nu a făcut asta la Mineriade. Se poate compara cu duminica orbului din 1992.”
Biroul Electoral Central a anunțat că renumărarea voturilor va fi finalizată duminică, 1 decembrie, după încheierea votului la alegerile parlamentare. Curtea Constituțională din România a cerut joi renumărarea celor peste 9 milioane de voturi de la primul tur al alegerile prezidențiale, iar în ședința de vineri a hotărât să amâne pentru 2 decembrie decizia de validare a rezultatului alegerilor din primul tur al prezidențialelor. În același timp instituția a respins în unanimitate cererea de anulare a alegerilor înaintată miercuri de un candidat la alegeri, care a acuzat „intervenții” ce ar fi influențat rezultatul candidaților care au acces în turul doi – candidatul independent Călin Georgescu, care s-a clasat pe primul loc și lidera USR, Elena Lasconi.
Lasă un comentariu