Vom plăti mai mult pentru gazele naturale. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat joi un nou tarif pentru gaze, conform căruia consumatorii casnici vor plăti din 1 decembrie cu 3 lei și 62 de bani mai mult pentru un metru cub de gaze. Tariful a fost majorat la solicitarea Moldovagaz, care a cerut însă o creștere de 4 lei și 34 de bani.
Potrivit lui Alexei Taran, directorul ANRE, autoritatea de reglementare a fost obligată să majoreze tariful în regim de urgență, în caz contrar securitatea energetică a țării ar fi fost în pericol. În același timp, opoziția a organizat un protest în fața sediului ANRE, chiar în timp ce se discuta majorarea tarifului.
,,În cazul dat circumstanțele prevăzute de legea s-au îndeplenit. 1 – este o creștere majoră a prețurilor pentru achiziția gazelor naturale. La fel exista riscul pentru sistarea sau securitatea aprovizionării gaze naturale a Republicii Moldova. Deci decizia s-a luat perfect legal s-a lucrat foarte mult în timp foarte scurt și cum am spus argumentul principal să nu întrăm în perioada de iarnă cu un consum mare de gaze. Astfel în cât să nu acumulăm în mod foarte accelerat devieri negative’’.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noul tarif pentru gaze, la solicitarea întreprinderii Moldovagaz. ANRE a aprobat o creștere a acestuia cu 27,5%, deși Moldovagaz a cerut o majorare de peste 33%. Dacă în prezent consumatorii casnici plătesc 13 lei și 12 bani pentru un metru cub de gaze, de la 1 decembrie aceștia vor plăti 16 lei și 74 de bani. Potrivit directorului ANRE, Alexei Taran, majorarea tarifului este determinată de creșterea prețurilor pentru gaze pe piața internațională.
,,Deci se atestă un la mână – din cauza sezonului rece care a venit mai devreme, a crescut consumul pe tot continentul. Doi la mână, există riscul intreruperii furnizării, sau tranzitului de gaze naturale prin teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie din acest motiv piețele au reacționat, prețurile au crescut și atestăm pe primul trimestru cel puțin o creștere continuă sau o creștere destul de constantă a prețurilor’’.
Alexandru Șevciuc, reprezentantul întreprinderii Moldovagaz la ședința ANRE, a explicat că solicitarea Moldovagaz privind majorarea tarifelor se bazează pe regulamentele și legislația în vigoare și ia în considerare exclusiv costurile de transport și achiziție a gazului de pe piața internațională.
Calcul proiectului prețurilor reglamentate la gaze naturale a fost efectuat în strictă conformitate cu metodologie tarifară reieșind din indicii medii anuale, actualizați cu aplicare tarifelor reglamentate în vigoare de tipul întrare-ieșire pentru servicii de transport și pentru servicii de distribuții al gazelor naturale pentru anul 2024.
La audieri a participat și Sergiu Tofilat, membru al consiliului de supraveghere al Moldovagaz și reprezentant al societății civile în cadrul întreprinderii. Tofilat a încercat să afle în ce condiții și la ce preț au fost achiziționate rezervele de gaze din perioada verii, însă nu a primit un răspuns.
,,Spuneți-mi vă rog ce crede ANRE despre modul cum a fost procurate gazele în aceasta vara? Nu mă refer cine. În genere – ANRE este satisfăcut de modul cum a fost făcute achiziții gazului, s-au obținut cel mai bun preț sau aș putea mai bine? -Domnul Taran vă rog să interveniți. Dar eu am o mare rugăminte – reieșind din fapt că totuși avem deja o invitație pe platforma parlamentară, să nu începem discuții aici în cadrul discuții publice. Pentru că mai mulți oficiali, inclusiv la emisiuni publice au refuzat să răspundă la aceste întrebări, noi cumva anticipăm și deschidem o platforma de discuții care trebuie să fie discutată inițial acolo’’.
Despre lipsa stocărilor de gaze în perioada verii a vorbit, însă premierul Dorin Recean.
,,Majoritatea țărilor europene au preferat să nu înmagazineze stocurile din Ucraina. 18:40 Este adevărat, majoritatea stocurilor din Ucraina sunt sigure, pentru că sunt la o adâncime destul de mare și așa mai departe. 18:46 Problema este în stațiile de pompare și de scoatere a acestui gaz din Ucraina. Eu înțeleg că este foarte ușor de speculat subiectul gazelor naturale’’.
Anterior, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat pentru ONE TV că, pe bursele internaționale, este complicat și riscant să planifici vara achiziții de gaze naturale pentru perioada rece. Iar odată achiziționate, rezervele trebuie depozitate. Moldova poate depozita gaze naturale în Ucraina.
Discuțiile de la ANRE s-au desfășurat pe fondul unor proteste organizate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și de reprezentanții altor partide. Protestatarii consideră că prețurile au crescut din cauza incompetenței autorităților.
,,ANRE demisia!’’
,,Principala noastră cerință este să punem capăt acestui haos social și asupririi populației care au loc în Republica Moldova. Considerăm că decizia ANRE de a majora brusc prețul pentru gaze este o consecință a incompetenței guvernului’’.
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, susține că majorarea tarifelor era previzibilă.
,,ANRE-ul în regim de urgență contrar procedurilor stabilite vor să aprobe majorarea tarifelor la gaz. Vă amintesc că în ultimele luni și domnul Recean și alți reprezentanți a guvernării spuneau că majorări de tarife nu o să fie. Noi știam că prețurile vor crește și ceream ca să meargă la negocieri să găsim soluții pentru perioada rece a anului’’.
Directorul ANRE, Alexei Taran, a declarat, de asemenea, că o consecință a majorării tarifului pentru gaze va fi și creșterea tarifului pentru energia termică, o decizie în acest sens urmând să fie luată în termen de 3-4 săptămâni
Lasă un comentariu