NOUTĂȚI

Tot mai multe persoane ajung la spital intoxicate cu monoxid de carbon, ca urmare a folosirii necorespunzătoare a surselor de încălzire

Compus de Redacția STAR

Tot mai multe persoane ajung la spital intoxicate cu monoxid de carbon. Specialiștii afirmă că principala cauză este folosirea necorespunzătoare a sobelor sau a altor surse de încălzire în sezonul rece. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că intoxicația cu monoxid de carbon poate fi fatală sau poate lăsa sechele pentru toată viața. La Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, în secția de Terapie intensivă sunt internați cinci pacienți cu arsuri și intoxicații cu fum ca urmare a folosirii necorespunzătoare a sobelor.

,,Fumul generează o arsură termică dacă este inhalat, cât și o arsură chimică. O arsură chimică locală în căile respiratorii suferă tot, de la laringe, traheite până la alveole. Pe suprafața mucoasei se formează niște compuși care nu dau voie să lucreze organismul ca obișnuit. Atunci structural parcă ai căi reparatorii, ai plămâni dar ei nu funcționează’’, a spus Octavian Cirimpei ,medic chirurg, doctor în științe medicale.

Medicii neurologi menționează că monoxidul de carbon este extrem de periculos deoarece nu are miros, dar are o toxicitate foarte ridicată, și doar în câteva minute poate duce chiar la deces.

,,Toxicitatea este dată de faptul că se leagă cu hemoglobina din sânge care duce la o insuficiență de aprovizionare a țesuturilor. Cel mai afectat țesut este creierul fiindcă consumă majoritatea oxigenului care nimerește în organism practic de cinci ori mai mult ca alte organe, respectiv creierul dă de știre că are loc o suferință’’, a spus Anna Belenciuc, neurolog, institutul de neurologie și neurochirurgie Diomid Gherman.

Sobarii susțin că intoxicațiile sunt cauzate de sobele neigienizate. Aceste probleme pot apărea și la centralele care funcționează pe bază de gaze în apartamente, deoarece, de cele mai multe ori, instalațiile nu sunt verificate înainte de începerea sezonului de încălzire.

,,Coșurile de fum sau cum spunem noi hogeacul dacă el nu este curățat și se umple cu funingine, gudron este riscul ca ele să se aprindă, iar dacă se aprinde, acolo este peste o mie de grade. Mai ales dacă nu sunt respectate distanțele de siguranță de la asta de obicei și se aprind casele. Beneficiarul e obligat odată pe an să facă curățirea lucru acesta e de dorit să fie de specialiști sau oameni acreditați în domeniu. Lucru ăsta la inspectare și curățare e necesar de făcut în perioada de primăvară sau imediat cum s-a terminat sezonul de încălzire’’, a spus Tudor Burac, sobar.

Specialistul mai subliniază că calitatea materialelor folosite pentru construcția sobelor dar și înălțimea coșului de fum au o mare importanță.

,,Densitatea la cărămidă care nu poate fi mai multă de cât 1850 asta este important la fel este reglementat și lungimea traseelor sau canalelor de fum. Sunt formule standard cu ajutorul cărora se poate de calculat, câte coturi trebuie să aibă și să ajungem la cifra aceea de 90 % la o sobă performantă și eficientă. La coșul de fum sunt reglementări la înălțimea lui cât trebuie să iasă față de coama casei, care trebuie să fie respectată’’.

Echipa ONE TV a mers la mai multe gospodării și a întrebat proprietarii cât de des își igienizează sursele de încălzire. Aceștia ne-au spus că o dată pe an, înainte de utilizare, le verifică. Natalia, din localitatea Dumbrava, se încălzește pe parcursul sezonului rece doar cu soba. Femeia ne-a povestit că a construit soba astfel încât să ofere nu doar căldură, ci și siguranță pentru familie. Astfel, la începutul și la încheierea sezonului de încălzire, cheamă sobarul, pentru a verifica soba.

,,În caz dacă este ceva schimbări el ne anunță în timpul lucrărilor, aceste patru uși sunt pentru a ușura munca sobarului, el știe cum a făcut, știe cum a lăsat, deschide aceste uși, apoi le închide și ne asigurăm că este pentru anul viitor în siguranță’’.

Medicii atenționează că, în cazul în care apare brusc somnolență, durere de cap sau senzație de greață și vărsături, cauza ar putea fi monoxidul de carbon.

,,Se recomandă de a scoate persoana la aer curat, de a deschide geamurile de a chema cât mai urgent serviciul 112, unica ce poate revărsa efectele este oxigenul curat, respectiv până vine serviciul de urgență să aerisim și să se respire aer’’, a spus Anna Belenciuc. Potrivit datelor IGSU de la începutul anului 2024, au fost înregistrate 77 de cazuri de intoxicație cu produse de ardere, în urma cărora au decedat 13 persoane, inclusiv 2 minori. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu