Un manual care explică cum se desfășoară la Bruxelles procesul de negociere pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, etapele de negociere, cum sunt acestea organizate și ce este procesul de screening, a fost lansat joi la Chișinău. Manualul este conceput să servească drept o resursă vitală pentru toți cei implicați în procesul de aderare la UE, de la oficiali guvernamentali și funcționari publici, până la lideri din domeniu și oameni de rând.
Autorul ghidului, Vladimir Medak este un expert slovac, țară care a trecut deja prin procesul meticulos de negociere pentru aderarea la UE. Acesta spune că manualul este un ghid unic, de care țara sa nu a avut ocazia să profite, motiv pentru care a hotărât să-și împărtășească experiența cu Republica Moldova.
,,Acest ghid a fost creat și pentru publicul larg, astfel încât toată lumea să poată înțelege. Limbajul utilizat de UE este foarte dificil de înțeles dacă nu ești implicat direct în proces. De exemplu, ce înseamnă OBAR, EBAR, CBAR, poziții de negociere, screening, raport de screening, rezultatul screeningului? Aceștia sunt termenii pe care îi vei auzi și pot fi foarte complicați: ce vine mai întâi, ce urmează, care este scopul fiecărui document? Ideea noastră a fost să explicăm ce se întâmplă, pas cu pas.”
Manualul este destinat, în primul rând, celor care doresc să cunoască subtilitățile acestui proces complicat de negociere. Prezentă la lansarea cărții, șefa echipei de negociatori ai Republicii Moldova pentru aderarea la UE, Cristina Gherasimov, a subliniat că înțelegerea mai profundă a procesului de negociere reprezintă una dintre principalele sarcini pentru următorii ani.
„Procesul de integrare europeană nu se face de o persoană, de un guvern. Se face de întreaga țară. Fiecare din noi trebuie și poate contribui la procesul de integrare europeană. Pentru aceasta trebuie să înțelegem care sunt etapele pe care le parcurgem. ”
Iar ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks consideră că acest manual va atenua, unele dintre prejudecățile pe care le-ar putea avea unii dintre cetățeni referitor la Uniunea Europeană.
„Ei bine, nu am așteptarea ca toată lumea să-și schimbe opinia în urma unui singure cărți, deoarece unele prejudecăți sunt de natură complet irațională. Cred că ceea ce este important este ca această carte să ajute pe cei care sunt dispuși să analizeze argumentele raționale despre ce reprezintă Uniunea Europeană, despre ce înseamnă negocierile și despre termenii diferiți utilizați în acest proces.”
Biroul pentru Integrare Europeană a declarat anterior că negocierile care vizează Clusterul 1 – „Valori fundamentale”, format din cinci capitole, vor fi deschise la începutul anului 2025.
Lasă un comentariu