NOUTĂȚI

Chișinăul găzduiește cea de-a treia ediție a Concursului Național „Vinul Moldovei”. Trei sute de vinuri vor fi evaluate de 27 de experți

Compus de Redacția STAR

Peste 300 de vinuri moldovenești vor fi evaluate de experți naționali și internaționali în cadrul concursului „Vinul Moldovei”, aflat la a treia ediție. Cei 27 de specialiști vor analiza în detaliu vinurile roșii, albe, roze, spumante și alte tipuri de băuturi alcoolice din struguri.

,,Este o ocazie încă odată să afirmăm lumii întregi că Republica Moldova produce vinuri de calitate, produce vinuri inclusiv din soiuri autohtoni care nu există nicăieri din lume, cu care noi ne mândrim foarte tare și care este un atul foarte puternic pentru noi. Deoarece fiecare țară au soiuri precum cabernet, sauvignon, merlot, însă Republica Moldova are soiurile noastre, precum feteasca neagră, feteasca regală’’, a spus Ștefan Iamandi, director al Oficiului Național al Vinului.

Printre membrii juriului se numără și somelieri și vinificatori autohtoni, cum ar fi Ion Luca.

,,Aici la concurs vom degusta acele vinuri care deja sunt în comerț, vinurile care sunt gata și care sunt prezentate publicului larg aici, dar și în străinătate. Spre exemplu vinurile roșii vom avea cu siguranța vinurile roșii și din 2015, 16, 17, 18, 20, 21, 22. Deci vorbim de acele vinuri care au ieșit deja din cramă. Unde vinificatori au spus acum e timpul, acum e cel mai bun moment să-l prezinte publicului. La vinuri albe, cu siguranța avem vinuri mai proaspete’’, a spus Ion Luca, expert, vinificator.

Chang Yoon Park, somelier de talie internațională din Coreea de Sud, spune că este familiarizat deja cu vinurile moldovenești, despre care spune că au un gust unic.

,,Aveți propriile soiuri locale de struguri, precum Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră și altele. Este foarte interesant să degusti vinuri produse din struguri locali, cultivați împreună cu soiuri internaționale sau caucaziene, cum ar fi Saperavi. Astfel de vinuri nu le vei găsi în majoritatea regiunilor din lume. Cred că acest lucru este foarte unic și extrem de interesant. Îmi plac foarte mult aceste vinuri’’.

Președintele Asociației Somelierilor din Polonia, Tomasz Kolecki afirmă că, în urmă cu 10 ani, a fost primul care a prezentat vinurile moldovenești colegilor din țara sa. Potrivit lui, calitatea vinurilor din Moldova a crescut considerabil de atunci.

„Cred că următorul pas este să acceptăm faptul, pentru că este un fapt, că Moldova este un jucător internațional în industria vinului, la același nivel cu multe alte țări cunoscute pentru vinurile lor. Următorul pas ar fi, aș spune, să impresionați cumpărătorii internaționali cu cele mai bune vinuri din Moldova.”

Autoritățile susțin că astfel de evenimente, dar și faptul că vinurile locale sunt tot mai calitative au contribuit la majorarea exporturilor’’.


,,După zece luni analizate exporturilor de vinuri moldovenești vreau să vă zic că avem trend pozitiv, atât valoric cât și cantitativ. Deci noi avem o creștere de 18% în cantitate și circa 24% în valoare, ceea ce înseamnă vindem vinuri mai scumpe, vindem produse cu valoarea adăugată înaltă, deci este un lucru îmbucurător’’,
  a spus Andrian Digolean, secretar de Stat al Ministerului Agriculturii.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul USAID, care susține vinificatorii moldoveni prin intermediul programelor sale.

,,USAID sprijină sectorul vinicol din Moldova de mai bine de 10 ani, în special prin departamentul său dedicat competitivității și sustenabilității zonelor rurale, care a ajutat vinificatorii să-și îmbunătățească producția și, cel mai important, să găsească noi piețe de desfacere în Occident și alte țări.”

Juriul va evalua vinurile pe parcursul a două zile, iar rezultatele concursului vor fi anunțate pe 22 noiembrie. Vinurile care vor obține cele mai multe puncte vor fi recompensate cu medalii. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu