NOUTĂȚI

Datele arată că 140.000 de voturi au fost cumpărate de instituțiile de drept la consultările organizate de Parlament

Compus de Redacția STAR

Centrul Național Anticorupție a făcut 500 de percheziții și a pus sechestru pe 57 de milioane de lei în urma fraudelor comise în timpul alegerilor prezidențiale din această toamnă. Totodată, au fost confirmate 140 de mii de cazuri în care alegătorii au primit bani pentru a vota într-un anumit fel. Datele au fost anunțate după audierile organizate în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, la care au participat Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanții altor instituții de forță. Președintele Comisie, Lilian Carp, a declarat că fraudele au fost gestionate de Rusia, cu implicarea lui Ilan Șor. Atât Moscova, cât și politicianul fugar, neagă acuzațiile.



,,Acțiunile de fraudare ale alegerilor au fost cu ingerința unui stat, vorbim de Federația Rusă, care a întreprins mai multe acțiuni de răsturnare sau de manipulare a alegerilor, prorpiu-zis. Fraudarea alegerilor a fost făcută prin tehnici noi, una dintre aceste tehnici era aplicația a băncii FSB Bank, prin intermediul căreia erau transferați banii pentru a fi cumpărat votul. Adevărul este că instituțiilor le-a luat timp pentru a putea contracara acest fenomen sau pentru a duce o evidență’’.

Rusia a aplicat tehnici noi pentru a deturna procesul electoral din Moldova, a spus Lilian Carp. De exemplu, tineri moldoveni au mers în Rusia, unde au fost instruiți să participe la dezordini în masă.

,,Totodată, vorbim despre 115 tineri care au fost instruiți la un poligon din apropierea Moscovei, cu tehnici de organizare cu tehnici care aveau drept obiectiv destabilizarea în masă în timpul protestului sau a protestelor pe care urmau să le organizeze. O parte din acest tineri, un grup mai restrâns, a fost instruit în Bosnia și Herțegovina’’.

În urma consultărilor de la Parlament, Lilian Carp le-a cerut responsabililor să vină cu propuneri de modificări legislative, astfel încât tentativele de fraudă să fie împiedicate rapid. Noile legi ar trebui aprobate cât de curând, a subliniat Carp. Anul viitor, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu