Republica Moldova nu va rămâne fără energie electrică în 2025. Asigurarea vine din partea ministrului Energiei Victor Parlicov în contextul în care Kievul a avertizat în repetate rânduri că de la 1 ianuarie va interzice tranzitul pentru gazul rusesc care este oferit regiunii Transnistrene în schimbul energiei electrice, produse de centrala de la Cuciurgan. Autoritățile de la Chișinău au primit o invitație de la reprezentanții Gazprom, dar deocamdată nu au decis dacă vor merge la Sankt Petersburg, pentru a discuta un eventual contract de livrare a gazelor.
,,Am primit săptămâna acesta o invitație din partea Gazprom să vin la discuții în Saint Petersburg, desigur subiectul este foarte sensibil și urmează să coordonăm și cu domnul prim-ministrul vizita și pozițiile. Noi vom face tot posibilul și să ne asigurăm că fluxele de gaze sunt stabile și consumatorii sunt asigurați și este stabilitate și în regiunea transnistreană’’.
Ministrul Parlicov spune că în cazul în care Ucraina va interzice tranzitul pentru gazele rusești, iar centrala de la Cuciurgan nu va putea produce curent, Moldova ar putea importa energie electrică din România. Doar că ministrul Parlicov nu poate da asigurări că tariful nu va crește.
,,Situația de la 1 ianuarie afectează prețurile de pe bursă. În pofida faptului că factorii fundamentali vorbesc despre faptul că prețurile ar trebui să scadă, panica legată de 1 ianuarie continuă să împingă prețurile în sus. Asta oricum afectează prețurile și prognozele cu care operează ANRE. ANRE sunt cei care aprobă tarifele, ei știu când trebuie să intervină, dar data de 1 ianuarie creează incertitudine, nu doar în Republica Moldova, dar și pe piața europeană’’.
Ministerul Energiei a pregătit un plan ce prevede 44 de măsuri de aprovizionare cu energie și gaze în timpul sezonului rece. Planul stipulează, de asemenea, două scenarii majore, unul dintre acestea fiind refuzul Gazprom de a livra gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina la 1 ianuarie 2025.
Menționăm că, în timp ce malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze din procurări de pe piața europeană, regiunea transnistreană primește în continuare gaze gratuite de la Federația Rusă. Cea mai importantă cantitate de gaze care ajunge astăzi în regiunea transnistreană este utilizată pentru a produce energie electrică, procurată de Chișinău de la centrala electrică de la Cuciurgan.
Lasă un comentariu