NOUTĂȚI

Copil de un an bătut de mamă. Copilul a fost plasat într-un centru de reabilitare, mama a primit o ordonanță de protecție

Compus de Redacția STAR

Poliția a fost sesizată în cazul unei mame din municipiul Chișinău care a fost filmată în timp ce își bătea copilul de doar un an și două luni. În urma unei decizii a Judecătoriei Chișinău cu sediul Centru, în următoarele 90 de zile, femeia nu va avea dreptul să se apropie de copil de și tatăl acestuia. Iar fetița a fost plasată într-un Centru de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă pentru o perioadă nedeterminată. Vă avertizăm că urmează imagini și detalii cu puternic impact emoțional.

„Te-ai culcat ți-am zis. Îți spun să te culci devreme…’’.

Aceste imagini cutremurătoare au fost surprinse de tatăl copilului.

,,Poliția a fost sesizată la data de 16 noiembrie de tatăl copilului. Acesta a spus polițiștilor că a depistat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetiței sale, iar agresivitatea față de acesta a crescut considerabil din partea mamei. Din acest motiv a instalat o aplicație de monitorizare pe telefonul concubinei care înregistra audio și video ce se întâmplă în odaia copilului, dar și o cameră de înregistrare video în aceeași cameră. Când bărbatul s-a convins că micuța este maltratată a sunat imediat Poliția’’, a spus Diana Fetco, purtătorul de cuvânt al IGP.

Specialiștii Centrului de Justiție Familială al Poliției au întreprins toate acțiunile pentru a examina multilateral cazul și a asigura toată asistența necesară. A fost solicitată și intervenția unui expert judiciar, dar și a medicului legist. Ulterior, copilul a fost plasat într-un Centru de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă.

,,Starea copilului nu este gravă, el este acum într-un centru special pentru copii de vârstă fragedă, este supravegheat. Ne bucurăm că nu am avut un final tragic’’, a spus Ala Nemerenco.

Mama copilului urmează să discute cu psihologi și psihiatri. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, nu exlude faptul că tânără mamă suferă de anumite tulburări.

,,De obicei, depresiile se manifestă într-o altă formă. Cel mai frecvent, depresiile postnatale sunt însoțite de lipsa dorinței de a îngriji copilul, de nepăsare. Acest (comportament al mamei n.r.) mai mult este caracteristic unor stări de psihoze manifestate într-o anumită formă. Mama urmează să fie evaluate din punct de vedere psihologic și psihiatric’’.

Psihologii spun că femeile după ce nasc pot să dezvolte o depresie. Sprijinul tatălui copilului și al rudelor este foarte important în această situație, spun experții.

,,Aceste comportamente ar putea să aibă cauze multiple care ar fi bine să fie, mai întâi de toate, minuțios examinate. Dacă mă refer la cazul dat, probabil că o evaluare psihologică sau psihiatrică ar răspunde la multe întrebări. Trebuie să recunoaștem că îngrijirea unui copil mic este o sarcină destul de solicitantă, iar atunci când mama nu are parte de suficient sprijin de la partener, ea poate ajunge la o stare de copleșire sau instabilitate emoțională. În cazul dat, mie, ca specialist, mi-a apărut un semn de întrebare, de ce tatăl copilului care a observat semen de violențe la fetița sa nu a avut o discuție cu mama sau cu familia extinsă?’’, a spus Diana Berari, psiholog.


Șeful adjunct al Direcției pentru protecţia drepturilor copilului din cadrul Primăriei Chișinău ne-a spus că ancheta în acest caz continuă și nu poate oferi alte detalii. Ea a subliniat că fetița de un an și două luni este bine și în siguranță.

Procedural, autoritățile au dreptul să ceară decăderea din drepturile părintești, atunci când viața copilului este în pericol, iar decizia finală este luată de o instanță de judecată. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, ne-a spus că această măsură este luată în calcul doar în cazuri extreme.

,,Se investighează, se întocmește un management de caz, pentru a determina dacă copilul urmează să fie plasat plasament în afara familiei de lungă durată. Abia după asta urmează procedurile de decădere din drepturile (părintești n.r.). Este o procedură mai complicate, sistemul și regula noastră de bază este că noi încercăm să păstrăm copilul în familie’’.

Pentru a preveni astfel de cazuri, în care cei mici sunt supuși violenței și relelor tratamente, Ministerul Muncii și Protecției Sociale încearcă să monitorizeze familiile aflate în situații de risc. La începutul anului, erau monitorizați 2700 de copii, iar până acum, numărul lor a crescut la 12 mii. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu