Ministerul Educației și Cercetării invită responsabili din cadrul direcției municipale Educație la Ministerul Finanțelor pentru a analiza detaliile bugetare referitoare la salarizarea profesorilor. Invitația a fost lansată în contextul în care primarul general al capitalei Ion Ceban acuză guvernarea că 7 000 de cadre didactice vor rămâne fără salariu pentru luna decembrie din lipsă de finanțe. În replică, Dan Perciun menționează că primăria își va putea respecta toate angajamentele financiare deoarece mai are o rezervă de 20% în bugetul pentru învățământ din anul curent.
„Primăria a planificat cheltuieli de 384 de milioane de lei pentru energie și utilități în acest an, dar până în noiembrie a cheltuit doar 220 de milioane. Mai rămâne o lună de plăți. Se vor cheltui 164 de milioane într-o lună, când pentru 11 luni au fost necesare doar 220 de milioane? Evident, nu. Costurile energiei termice și electrice au scăzut semnificativ în 2024 comparativ cu 2023, astfel încât aceste economii pot și trebuie redistribuite pentru salarizare. Aceeași situație este și la alte categorii de cheltuieli”, a subliniat Dan Perciun.
Ministrul Educației afirmă că, până la mijlocul lunii noiembrie, primăria a cheltuit doar 80% din banii alocați pentru Educație și mai are în bugetul pentru învățământ 830 de milioane de lei.
„Soluția constă în realocarea fondurilor necheltuite de pe liniile bugetare mai puțin utilizate către salarii. Numai pe articolele de utilități, alimentație și alte servicii rămân disponibile 338 de milioane de lei cu o lună înainte de sfârșitul anului. În medie, în ultimele 11 luni, Primăria a cheltuit 46 de milioane lunar pe aceste trei articole – comparativ cu suma de 338 de milioane rămasă pentru ultima lună. Aceste resurse sunt suficiente pentru acoperirea necesarului de salarii”, a adăugat ministrul educației și cercetării.
Pe de altă parte, primarul general Ion Ceban afirmă că municipalitatea are responsabilitatea de a gestiona banii pentru infrastructura instituțiilor de învățământ, dar nu și în ceea ce privește achitarea salariilor.
,,Din 201 milioane de lei conform legii care trebuie să fie transferați municipalității pentru achitarea salariilor și premiilor profesorilor, care urmează să fie transferați doar 36 milioane de lei. Obligația primării este de a investi în reparația, construcția și întreținerea instituțiilor educaționale ceea ce facem în ultimii ani. Deoarece școlile și grădinițele nu au fost reparate de la fondarea lor, dar de salarizarea profesorilor este responsabilă autoritățile centrală, aici la Strășeni, la Comrat, la Bălți și pe tot teritoriul țării’’.
Din bugetul municipal se finanțează 344 de instituții de învățământ, 15% din surse proprii și restul de 85% din transferuri de la bugetul de stat. Din aceste transferuri, o mare parte sunt destinate cheltuielilor salariale, afirmă Direcția Generală Finanțe a Primăriei Chișinău.
,,Referitor la economiile care au fost menționate de către ministrul, într-adevăr există careva economii, dar fiecare contabil și economist va confirma faptul că toate contractele de alimentație sau de resurse energetice se achită la sfârșitul anului bugetar pentru a nu rămâne cu datorii cu termen expirat în anul bugetar următor sau contractele sau soldurile financiare sunt ocupate de contrate nu pot fi modificate și respectiv distribuirea acestora nu poate fi soluționata’’, a spus Olesea Pșenițchi, șef al Direcției Generale Finanțe.
Pe 15 noiembrie edilul Capitalei a avertizat că profesorii din capitală ar putea rămâne fără salarii în luna decembrie, invocând un deficit de 165 de milioane de lei în bugetul municipal.
Lasă un comentariu