Renumita delicatesă italiană Prosciutto di Parma ar putea deveni un lux deficitar în contextul noului val de pestă porcină din Italia. Astfel gustul unui preparat cu o tradiţie de sute de ani riscă să devină o amintire.
Încălzirea climei și răspândirea virușilor care afectează porcii cauzează mari probleme pentru producători. Metoda de producere a renumitului deliciu constă în prelucrarea cu grijă a piciorului din spate al porcului crescut în Italia și apoi sărat de un maestru, procesul de maturare poate dura de la cel puțin 400 de zile și până la trei ani pentru a crea cea mai fină șuncă de Parma. Pesta porcină africană, o boală contagioasă şi fatală pentru porci a avut un impact crud asupra producției, aceasta devenind tot mai mică și mai costisitoare.
Din 2021, peste 200.000 de porci au fost sacrificaţi în regiunea italiană Lombardia şi aproape 10 ferme de porci au dispărut. Doar în toamna acestui an aproape 90.000 de porci au fost sacrificați. În ultimul an, mai multe țări au interzis toate importurile de carne de porc din Italia. China, Japonia, Taiwan au închis complet piața din cauza pestei porcine africane. Şunca de Parma, maturată din carne de porc doar în regiunea nordică Emilia Romagna generează o cifră de afaceri anuală de 1,6 miliarde de dolari.
Lasă un comentariu