NOUTĂȚI

Experții susțin că drone sau rachete ar fi violat în data de 17 noiembrie spațiul aerian, accentuând că trebuie să se investească în apărare

Compus de Redacția STAR

Confuzii planează asupra incidentelor de ieri, în care aparatele de zbor ar fi violat spațiul aerian al Republicii Moldova. Experții în domeniu susțin că ar putea fi atât drone, cât și rachete și admit că acestea nu au putut fi detectate, inclusiv din cauza lipsei de dotări, dar și a faptului că nu am investit ani la rând în apărare. Cert este că aceste cazuri subliniază necesitatea ca țara noastră să investească în acest domeniu, chiar dacă acest lucru va costa enorm și va dura mult timp, spun experții.

Această secvență a fost surprinsă ieri dimineață de o cameră de supraveghere din curtea unui localnic din satul Ruseni, raionul Edineț. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a condamnat cu fermitate încălcarea spațiului aerian al Moldovei de către rachetele și dronele rusești care vizează infrastructura critică a Ucrainei.

Guvernul a afirmat că radarele Ministerului Apărării nu au identificat aparatele de zbor deoarece acestea au fost lansate intenționat la o altitudine redusă, astfel încât să treacă neidentificate și a subliniat că ,,atacul masiv cu drone și rachete” asupra Ucrainei a fost monitorizat de autoritățile competente. Alte detalii despre aceste incidente nu am reușit să aflăm de la reprezentanții Ministerului Apărării. Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, admite că aparatele de zbor lansate la o altitudine mică nu pot fi detectate de radare din cauza condițiilor geografice.

,,Sunt păduri, sunt dealuri. Există anumite interferențe și radarele depistează doar de la o anumită înălțime”.

Vitalie Marinuța, un alt fost ministru al Apărării, susține însă că Republica Moldova are nevoie de patru radare, precum cel achiziționat anul trecut, pentru a detecta dronele sau rachetele, și la fel de importantă este și doborârea acestora.

,,Pentru ca să acoperim întregul teritoriu al Republicii Moldova, avem nevoie de patru radare de genul dat. Eu aștept de la Ministerul Apărării să spună că noi nu avem capacitatea de a acoperi întregul teritoriu al Republicii Moldova, mai avem nevoie de trei sau patru radare, asta este unul, dar nu povești de genul că sunt lansate la o altitudine destul de mică pentru ca noi să nu le putem depista, asta este unu, dar doi dacă le depistăm ce facem”.

Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, susține că neglijarea apărării timp de trei decenii fie din naivitate, fie din rea-intenție a lăsat țara vulnerabilă.

,,De peste 30 de ani, Rusia a urmărit să mențină statele din jur slabe, nepregătite și vulnerabile, pentru ca, atunci când se ivește un moment istoric, să le poată reocupa, intimida sau subordona politic. O parte esențială a acestui efort a fost promovarea unui discurs fals, care susține că neutralitatea este suficientă și că nu este nevoie de o armată, de capacități de apărare sau de instituții de forță puternice. Acest discurs are un singur scop: să mențină Moldova slabă și vulnerabilă”.

În aceste condiții, spune Nicu Popescu, ,,Republica Moldova are nevoie de parteneri puternici în domeniul securității, dar și de instituții de forță puternice și funcționale, care să apere țara de atacuri hibride și de riscurile ce o amenință, inclusiv în spațiul aerian — lucruri care nu se fac peste noapte.”

,,Chiar și în aceste condiții, succesul nu este garantat 100%, dar poate ajunge la 70-80-90%, așa cum arată experiențele recente din Ucraina și Israel. Aceste țări reușesc să doboare majoritatea atacurilor, protejându-și populația de atacurile aeriene, dar nu în totalitate. Și totuși, este o mare diferență între a putea proteja doar 5% sau 80% din populație. Fiecare procent în capacitatea de apărare a unui stat înseamnă vieți salvate și proprietăți protejate. Astfel, Moldova are și va avea nevoie atât de radare performante, mai numeroase, cât și de interceptoare moderne”, a conchis Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook.

Ambii foști miniștri ai Apărării susțin că un sistem de protecție aeriană este foarte costisitor, dar nu doar aceasta este problema. Alt obstacol ține de lipsa acestora.

,,Ministerul Apărării ca să se înarmeze are nevoie de foarte mulți bani, Ministerul Apărării are nevoie, de asemenea, de furnizori”, a spus Șalaru.

,,În condițiile actuale globale și regionale, pur și simplu sistemele date atât de detectare, de interceptare și nimicire, ele nu sunt. Nu le putem găsi, toți le vor acum. Ar trebui din punctul meu de vedere să avem parteneriate atât cu Ucraina cât și cu România ca să ne ajute, ceea ce înseamnă că nu am trebui să renunțăm la statutul nostru de neutralitate, dacă vrem securitate și apărare”, a spus Marinuța.

De la începutul războiului din Ucraina și până acum, mai multe bucăți de rachete sau drone au fost găsite pe teritoriul statului nostru. De exemplu, trei drone au fost depistate între 9 și 11 noiembrie în raioanele Criuleni, Căușeni și Râșcani. Potrivit poliției, este vorba de aparate de zbor care însoțesc dronele de tip „Shahed”, de origine rusească, care nu aveau explozibil atașat. Ca urmare a acestor incidente, Ministerul Afacerilor Externe a denunțat violarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către Rusia, accentuând că este o încălcare gravă și un gest neprietenos. Kremlinul a negat că acestea îi aparțin.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu