NOUTĂȚI

Fiul l-a succes pe tată la primărie. Anatolie Donțu și-a pierdut mandatul în urma unei constatări a ANI, iar fiul său a câștigat alegerile locale noi

Compus de Redacția STAR

Alegerile locale noi pentru primăria Căușeni au fost câștigate de fiul fostului primar. Alexandru Donțu a învins detașat din primul tur, cu aproape 70 la sută dintre voturi. Scrutinul a fost organizat după ce tatăl lui, Anatolie Donțu, a rămas fără mandat, în urma unei constatări făcute de Agenția Națională pentru Integritate.

Alexandru Donțu are 23 de ani și este încă student. Are însă experiență în administrația publică locală. În 2023, el a fost ales consilier local pe listele Partidului “Platforma Demnitate şi Adevăr”. Alexandru spune că a decis să candideze pentru funcția de primar cu o săptămână înainte să se încheie depunerea actelor pentru înscrierea în cursă.

,,-Acum, când am fost îndemnat de echipă și de locuitori, am decis să depun actele pentru a candida. -Faptul că tatăl dumneavoastră și-a pierdut mandatul în urma constatărilor făcute de ANI a contat atunci când ați luat această decizie? -Absolut deloc’’.

În 2023, Anatolie Donțu a obținut aproape 80 la sută dintre voturi, fiind și el ales primar din primul tur. Inițial, mandatul său nu a fost validat. Au urmat decizii de judecată care au obligat Comisia Electorală Centrală să valideze rezultatul. Dar a rămas în vigoare o decizie a Autorității Naționale de Integritate care i-a interzis lui Anatolie Donțu să ocupe o funcție publică pe o perioadă de trei ani. Temei pentru această decizie a servit un contract semnat de fostul primar al orașului Căușeni cu o companie fondată de o rudă.

Anatolie Donțu a explicat atunci că nu a avut altă opțiune. El le-a transmis inspectorilor ANI că în orașul Căușeni, nu sunt foarte mulți agenți economici care oferă servicii de reparație a clădirilor și drumurilor. Și din acest motiv, Anatolie Donțu ar fi acceptat un contract cu ruda sa.

Expertul Valeriu Pașa susține că situația în care s-a pomenit fostul primar de Căușeni este absurdă. Potrivit lui, după ancheta demarată de ANI, edilul a avut permisiunea de a candida la alegeri, dar nu și permisiunea de a fi primar.

Valeriu Pașa mai scrie că ,,Autoritatea Națională pentru Integritate este o instituție care primește milioane de lei din buget, dar oferă puține rezultate. Expertul susține că instituția este „bună de dat cu parul în cap la primari” și cei mai vizați sunt edilii de orașe care nu sunt membri ai partidului de guvernare’’, mai precizează Valeriu Pașa.

Și fostul vicepreședinte al Partidului „Demnitate și Adevăr”, Alexandr Slusari, spune că s-a pus multă presiune ca Anatolie Donțu să treacă la Partidul Acțiune și solidaritate. „Guvernarea nu a avut timp suficient pentru reformarea justiției, însă unii fruntași PAS au avut grijă să-l lipsească pe Anatol Donțu, prin justiția nereformată, de mandatul de edil al orașului”, a scris Slusari pe Facebook.

Am solicitat un comentariu de la Autoritatea Națională de Integritate. Purtătorul de cuvânt al instituției, Victor Moloșag, ne-a spus că nu comentează declarații politice. El a adăugat că, în cazul lui Anatolie Donțu, instanțele de judecată deja s-au expus și au păstrat în vigoare constatările inspectorilor de integritate. Sâmbătă, alegeri locale noi au fost organizate în Căușeni și în alte șase localități. În cazul a patru localități, scrutinul a fost necesar, pentru că foștii primari și-au pierdut mandatele în urmă unor constatări ale ANI. În celelalte trei cazuri, foștii primari au decedat.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu