Optimizarea infrastructurii, reducerea întârzierilor, creșterea eficienței și siguranței transportului public, precum și detectarea încălcărilor în trafic sunt principalele obiective ale Centrului de Monitorizare a Traficului, inaugurat vineri în Capitală. Este vorba de un proiect de trei milioane 500 de mii de lei, finanțat de Uniunea Europeană, în baza unui parteneriat între Primăria municipiului Chișinău și cea a orașului polonez Lublin.
,,Centrul de Monitorizare a Traficului nu este doar o inovație tehnologică. Este și o dovadă a angajamentului UE de a asigura cetățenilor moldoveni o calitate mai bună a vieții’’, a spus Jānis Mažeiks, ambasadorul UE la Chișinău.
Edilul Capitalei, Ion Ceban, a remarcat că, inițial, municipiul Chișinău a fost planificat pentru 90.000 de mașini, însă, în prezent, pe teritoriul Chișinăului circulă peste jumătate de milion de autoturisme.
,,Obiectivul nostru comun în continuare este să dezvoltăm infrastructura de mobilitate, dar și să găsim soluția cum să facem ca omul să renunțe la autoturism și să treacă la alte mijloace de transport public’’.
Cu ajutorul echipamentelor speciale, precum radare, camere și senzori, experții de la centrul nou creat vor oferi șoferilor informații în timp real despre condițiile de trafic.
,,Putem să modelăm atât întreagă rețea stradală a mun.Chișinău cât și porțiunile anumite a străzilor. Putem să analizăm ce este mai eficient să construim un cerc sau să punem un semafor la o anumită intersecție’’, a spus Vladimir Butîrschi,
managerul Centrului de Monitorizare a Traficului.
Locuitorii Capitalei sesizează mai multe probleme legate de trafic și speră că activitatea centrului va contribui la reducerea timpului de așteptare în trafic.
,,Să se micșoreze traficul, să fie mai puține ambuteiaje și o să fie OK’’.
,,În sectorul Centru și Botanica sunt mai multe ambuteiaje decât în alte sectoare. Nici nu știu ce poate face ca să nu fie ambuteiaje, sunt multe ambuteiaje, fiindcă sunt multe mașini și trafic mare’’.
,,La ore de vârf e foarte puțin transport public, iar seară e și mai grav. Drumul de la Rîșcani pâna la Botanica poate să dureze o oră’’.
Proiectul „MOVE IT like Lublin” va fi prezentat locuitorilor Capitalei marți, 19 noiembrie, la ora 11, la Pretura sectorului Centru.
Lasă un comentariu