NOUTĂȚI

Tot mai mulți adolescenți fumează. Statisticele arată că peste 40% dintre fumători din mediul urban sunt fete, iar băieții reprezintă 38%

Compus de Redacția STAR

Tot mai mulți tineri din Moldova încep să fumeze de la o vârstă fragedă. Cel mai alarmant, spun specialiștii, este faptul că printre fumători sunt tot mai multe fete cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani. Statisticile mai arată că cei mai mulți adolescenți fumători sunt din localitățile urbane.

Datele statistice arată că peste 40 la sută dintre adolescenții fumători din mediul urban sunt fete, în timp ce băieții reprezintă 38%. Medicii afirmă că o țigară conține peste 4000 de substanțe toxice, care dăunează în primul rând sistemului cardiovascular și respirator. Acest viciu poate provoca cancer pulmonar, spun specialiștii.

FETE 40%
BĂIEȚI 38%

,, Plămâni și inima au o funcție extrem de importantă de a asigura toate organele și țesuturile cu oxigen, dar din cauza fumatului ele sunt nevoie să muncească mai mult. De aceea la nivelul plămânului se creează un grup de boli cum ar fi emfizemul pulmonar, distrugerea sacilor de aer, diferite bronșite care este o inflamație cronică a plămânului și nu în ultimul rând cancerul pulmonar care îl manifestă 90% din fumători’’, a spus Aliona Ovcearenco, șef Secție Centru de Reabilitare.

În cazul în care o viitoare mamă a fumat înainte de a concepe un copil sau fumează în timpul sarcinii, riscurile de a naște copii cu diverse patologii sunt foarte mari, spun medicii.

,,Acești copii se pot naște cu buză de iepure cu despicătură de lup. În perioada dezvoltării placentei pate apărea riscul de avort spontan, deoarece tutunul împiedică pătrunderea oxigenului către placentă și riscul hemoragiilor’’.

Adulții consideră că lipsa de ocupație, educația din familie și cercul de prieteni ar fi cauza acestui viciu.

,,Probabil cred că e cool la modă ei nu se gândesc la consecințe că va apărea o problemă de sănătate’’.

,,Cauza că fumează este că trebuie să aibă ocupație. Să practice o secție de sport, să lese telefoanele și cât mai multă mișcare și în familie dacă părinții nu au grijă de dânșii se ocupă cu ce vor trebuie să fie supravegheați’’.

,,Când intri în centrele comerciale peste tot stau, mais sunt ghiseuri unde sunt tabacuri ele ar trebui interzise, scoase de la vedere că atrag persoanele tinere, mai ales fetele’’.

Am discutat cu câțiva studenți de la o universitate din Capitală. Aceștia, au refuzat să vorbească în fața camerei, însă, ne-au mărturisit că sunt conștienți de consecințele fumatului, dar că dorința de a fuma este mult mai mare decât frica de boală și că o fac din plăcere. Iar pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, aceștia spun că optează pentru țigările electronice, care sunt mai puțin dăunătoare pentru sănătate, cred ei.

De cealaltă parte, Aliona Ovcearenco, șefa secției centrului de reabilitare din cadrul dispensarului republican de narcologie, afirmă că țigările electronice funcționează prin încălzirea unui lichid care se transformă în aerosol și care dăunează creierului adolescenților, iar după un an de consum a acestor țigări aceștia devin dependenți de nicotină.

,,Au probleme la învățătură, deseori sunt mai conflictuali în raport cu profesorii și colegii săi’’.

Fumând, adolescenții se simt mai individuali și consideră că se pot afirma mai bine în societate, iar fetele consideră că țigara este ca un accesoriu de design, spun psihologii.

,,Trăim într-o societate care are nevoie de autoprezentare, eu încă nu mi-am parcurs drumul propriu, o tendință narcisică și dacă cineva demonstrează un atribut care îl scoate în evidență, atunci și eu vreau asta să fiu văzut de alții, interacționând în forma asta ei acceptă și vreau să fie apartenență la grup. Eu tot vreau să fiu grupului acesta și care sunt atributele de apartenență, țigara’’.

Potrivit datelor oferite de Dispensarul Republican de Narcologie, în decurs de 9 luni, au solicitat ajutorul specialiștilor 500 de fumători, cel mai mic fumător fiind de 13 ani.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu