Anual, 10 000 de persoane adulte din Republica Moldova sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, dublu față de acum cinci ani. Medicii susțin că vârsta persoanelor tinere care suferă de această afecțiune este în creștere, iar 50% dintre aceștia nu cunosc simptomele bolii. De Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, marcată anual în data de 14 noiembrie, specialiștii vin cu un mesaj de conștientizare a factorilor de risc care duc la dezvoltarea diabetului zaharat, precum obezitatea, sedentarismul și alimentația nesănătoasă.
,, – Cum vă simțiți? – Mai bine. – Cât a fost glicemia azi dimineață, ați măsurat-o? – Am măsurat, 8 și 7. – Foarte bine’’.
Victor Leancă, în vârstă de 59 de ani, din raionul Călărași, a fost diagnosticat acum 10 ani cu diabet zaharat de tip 2. Bărbatul spune că primul semn care l-a alarmat a fost scăderea în greutate. Iar după investigațiile de laborator, s-a constatat că valorile glucozei depășeau de șase ori limitele normei. Din motiv că are și alte patologii asociate, bărbatul este internat de două ori pe an în secția de endocrinologie pentru a preveni alte complicații.
,, A apărut din 2014 un stres la mine că un nepot a decedat în timp de trei luni de zile de la 126 eu am scăzut la 68 și m-am stopat. Se usca în gură, avem amețeli, uscăciuni în gât, beiam apă dar tare greu îmi trecea’’.
Victor Leancă povestește că i-a fost foarte greu să își accepte boala și să își măsoare de 8 ori pe zi glicemia, dar s-a obișnuit, iar acum aceasta face parte din regimul său zilnic.
,, În fiecare zi măsor înainte de mâncare, dieta trebuie de ținut dar cam dieta nu prea bine o țin după posibilitatea de buzunar, fiindcă ca să ții o dietă trebuie să fie mai bunișor. Fructe, legume dar cu normă. Mănânc mere și simt gâtul, îl controlez și e mărit, nici poamă că are zaharoza mare, îi dăm încet dar nu trebuie’’.
Eugen Rotaru în vârstă de 71 de ani a fost diagnosticat cu diabet zaharat acum 10 ani.
,,- A început să se usuce în gură, să mi se umfle picioarele, mă mânca pielea, mai multe semne de acestea. Deodată nu le cunoșteam dar adresându-mă la medic mi-au arătat că sunt cu diabet. – De atunci urmați pastile? – Permanent. – Dacă nu luați pastilele vă simțiți mai rău? -Da, foarte rău mă simt dacă nu iau o zi pastilele. -Vederea îmi slăbește, se ridică tensiunea la cap îmi vuiesc urechile’’.
Medici endocrinologi afirmă că diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce destulă insulină sau deloc.
,,Glicemia crescută nu doare, însă pe termen lung ea induce complicații, complicații pot fi diverse, complicații la nivelul ochilor, prin alterarea vederii până la orbire în cazuri extrem de rare, alterarea funcției renale, afectarea picioarelor care vorbim de neuropatie diabetică, când pacientul descrie niște amorțeli, niște furnicături, senzație de picioare reci, uneori foarte evidente la nivelul picioarelor, sau de picior diabetic care din cauza scăderii vascularizării apar răni care se pot menține luni sau ani, care ajunge până la amputații’’, a spus Elena Bivol, șef Departament Managementul Calității Serviciilor Medicale.
Elena Bivol, șefa Departamentului de Management al Calității Serviciilor Medicale din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, menționează că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot trăi o viață lungă și sănătoasă dacă pacientul gestionează corect această afecțiune prin alimentație corectă, exerciții fizice și menținerea greutății corporale.
,,Valorile glicemice 3,5-5,5 miliomol/l, dar alterarea metabolismului glicemic se consideră la valorile mai mari de 6,1 glicemia matinală și 7,8 glicemia postprandială, un nivel de glucoză care îl testăm la o perioadă de două ore după ce am luat o masă, noi vorbim și de o stare de pre diabet, unde avem nevoie de intervenție nutrițională, efort fizic și uneori de medicație’’.
La Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” sunt internați 30 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2. Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, peste 100 de mii de pacienți diagnosticați cu diabet sunt in evidențele medicilor în 2024, dintre care 603 sunt copii cu vârsta de până la 18 ani, iar aproape 16 mii de persoane sunt dependente de insulină.
Lasă un comentariu