Președinta Maia Sandu invită luni la consultări partidele politice pe tema reformei justiției și a luptei împotriva corupției. Discuțiile au fost inițial anunțate pentru sfârșitul aceste săptămâni, dar au fost ulterior amânate. Tot luni, premierul Dorin Recean va anunța remanierile pe care le va face în Guvern. În context, membri ai opoziției extraparlamentare au criticat-o pe Maia Sandu pentru faptul că a lansat invitația prea târziu.
Președintele „Platformei Demnitate și Adevăr”, Dinu Plângău a scris pe pagina sa de Facebook că „modul de a lua decizii neconsultate cu societatea civilă a devenit o normalitate, dar iată modul de a face remanieri neconsultate cu propriul partid este ceva nou în politica de pe Bîc. Remanierile sau lucrurile care trebuie schimbate în justiție trebuie discutate, nu ținute în secret ca după asta să producă și mai mare dezamăgire în urma așteptărilor din partea societății, așteptări absolut justificate.”
Am solicitat o reacție de la reprezentanții Președinției privind acuzațiile lui Dinu Plîngău, dar încă nu am primit un răspuns.
Nu se știe, deocamdată, reprezentanții căror partide vor participa la consultările anunțate de președinta Maia Sandu. După ce a fost realeasă în funcția de șef de stat, ea a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta problemele din justiție. S-a întâmplat și din cauza fraudelor comise în timpul alegerilor din această toamnă. Discuțiile care vor avea loc luni cu partidele parlamentare ar putea viza și corupția politică sau finanțarea ilegală a partidelor. Moldovenii spun că au așteptări mari și de la aceste discuții, și de la reforma justiției.
,,Se vorbește de 30 de ani că trebuie de reformat (sistemul de justiție n.r.)’’.
,,-E foarte grav. -În ce plan? – Într-un cuvânt, e mare dezordine. –Cum credeți că trebuie să arate lupta pentru combaterea corupției și reforma justiției? Totul trebuie făcut conform legii. Eu, personal, trăiesc cum spune legea, mă strădui să respect legea și să trăiesc cum spune legea. Sunt total împotriva banilor care nu sunt curați. Prefer să muncesc, dar să nu dau nimănui (mită n.r.)’’.
,,Cred că situația este foarte complicată, trebuie să fie făcute schimbări concrete. În toate domeniile, corupția trebuie să fie combătută, mai ales în instituțiile de stat. Corupția este peste tot. Dacă vorbim de justiție, lucrurile stau la fel. În instanțele de judecată, dosarele sunt examinate ani la rând, cunosc oameni care au probleme, dar, din această cauză, nu se mai adresează în instanță. Cred că în țara noastră, legile nu sunt aplicate. Ele sunt create, dar pur și simplu sunt create și nu sunt aplicate’’.
În același timp, unii văd schimbări spre bine.
,,Eu cred că, în țara noastră, juștiția își face treaba. Privim știrile și vedem că pe unul l-au arestat, pe altul l-au arestat. Înseamnă că nu dorm’’.
Reformarea justiției este și una dintre cerințele pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească în contextul aderării la Uniunea Europeană. Iar Bruxellesul este gata să ne ajute. Recent, a fost lansat proiectul comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei „Suport pentru reforma justiției în Republica Moldova”. El presupune asistență tehnică ce va fi oferită până în 2026. Costul programului este de 2,7 milioane de euro, iar beneficiarii lui vor fi Ministerul Justiției, Consiliile Superioare ale Magistraturii și Procurorilor și alte instituții de drept.
Lasă un comentariu