Numărul companiilor din țara noastră care respectă standardele de mediu ale Uniunii Europene este în creștere. Societățile, în special cele care au legături cu piețele străine sau care beneficiază de finanțări externe, raportează performanțe în ceea ce privește sustenabilitatea și protecția mediului, afirmă Ana Nedea, director de Strategie și Dezvoltare de Business la Simtel, o companie românească specializată în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice, care este prezentă din 2022 și pe piața Republicii Moldova, unde are deschisă o filială.
Alinierea la aceste norme aduce o serie de avantaje, precum cheltuieli reduse, finanțări și acces la piețe profitabile.
„Se poate observa un trend de raportare voluntară în rândul companiilor din sectorul privat din Republica Moldova, din diverse industrii (energie, retail, bancar), în cazul companiilor care desfășoară activități internaționale sau al celor care sunt interesate de obținerea de finanțări internaționale. Proactivitatea acestora contribuie direct atât la dezvoltarea comunităților locale, cât și la creșterea impactului lor în ceea ce privește atingerea obiectivelor naționale și europene, din punctul de vedere al sustenabilității.”, spune Ana Nedelea.
A afirmat Ana Nedea pentru Independentnews.ro, subliniind că, deși Republica Moldova nu este încă membră a Uniunii Europene, țara „a făcut pași semnificativi pentru a se alinia la standardele europene și internaționale” în ceea ce privește sustenabilitatea și protecția mediului. Companiile moldovenești care se înscriu în rândul celor care susțin sustenabilitatea și protecția mediului beneficiază de mai multe avantaje, printre care accesul la inovație și tehnologie, care contribuie la reducerea consumului de resurse și, implicit, a cheltuielilor companiei. De asemenea, prin alinierea la aceste norme, companiile autohtone au șanse mai mari să colaboreze cu parteneri internaționali sau să acceseze piețe noi, în special cele din Uniunea Europeană.
În același timp, pot beneficia de finanțare, inclusiv din partea structurilor internaționale, cum ar fi Banca Mondială sau BERD, deoarece sunt privite cu mai multă încredere de investitori, parteneri strategici, clienți sau angajați.În acest moment, adoptarea practicilor sustenabile este voluntară, însă companiile din Republica Moldova se pregătesc din timp pentru implementarea cadrului legislativ și pentru a evita sancțiunile în contextul în care țara noastră a început recent negocierile de aderare la UE.
Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
Lasă un comentariu