NOUTĂȚI

Utilizarea dispozitivelor de încălzire a tutunului și a țăgărilor electronice va fi restricționată

Compus de Redacția STAR

Legea privind controlul fumatului ar putea deveni mai strictă. Schimbările vor viza, în special, comercializarea și consumul de țigări electronice, dispozitive pentru încălzirea tutunului sau narghilea. Astfel, utilizatorii acestor produse vor trebui să respecte aceleași reguli ca și fumătorii clasici. Proiectul de lege a fost supus dezbaterilor în Parlament și ar putea suferi modificări înainte de a fi aprobat. Reprezentanții comercianților de produse din tutun au criticat inițiativa, în timp ce medicii susțin că o legislație mai strictă este necesară pentru protejarea sănătății publice.

Proiectul de lege are scopul de a alinia legislația națională la rigorile Uniunii Europene. Documentul prevede extinderea locurile în care este interzis fumatul, fiind incluse parcurile de distracții, piscinele sau zonele de agrement. Totodată, narghileaua și tutunul încălzit vor fi interzise în interiorul restaurantelor și cafenelelor. Cei care încalcă legea riscă amenzi sau pedepse cu muncă în folosul comunității.

Vor fi pedepsiți mai dur și cei care vor vinde țigări sau orice tip de tutun minorilor. Persoanele juridice vor fi private de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la un an.


Proiectul a fost elaborat de Ministerul Sănătății,care explică necesitatea acestuia prin faptul că țigările electronice sau cele cu tutun încălzit devin tot mai populare în rândul adolescenților.

,,Deja în anul 2019, când am realizat un studiu de nivel populațional, în grupul de vârstă a tinerilor de 13 – 15 ani, peste 16% dintre acești tineri foloseau produsele de tutun, inclusive produsele de tutun încălzit. Astfel, deși ponderea celor care folosesc țigări tradiționale este în scădere, de la 7%, în anul 2004, până la 7%, în 2019, acest beneficiu este contracarat de faptul că mai mulți fumează țigări electronice și produse de tutun încălzit’’, a spus Svetlana Nicolaescu, secretar general adjunct al Ministerului Sănătății.

Documentul prevede că și țigaretelor electronice vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Juriștii și experții economici au explicat că unele prevederi sunt prea dure și ar putea impulsiona piața neagră de tutun.

,,La noi, din contra, se includ categorii sau cerințe mult mai dure pentru toate categoriile de produse din tutun, fie produse pentru fumat, fie pentru produse din tutun care nu arde. Ca să avem niște reglementări care să nu poată fi combătute, anume cu terminologia trebuie să lucrăm. Am mai auzit formula „utilizarea dispozitivelor”. Utilizarea dispozitivelor nu înseamnă nimic. Dacă noi interzicem utilizarea dispozitivelor este ca și cum am interzice utilizarea chibiților sau a brichetelor’’,  a spus Natalia Roșca, jurist.

,,Comerțul ilicit generează vânzări către minori. Noi avem raportul din 2019 privind minorii, dar nu avem datele pentru 2023 care, vă asigur că, în cazul țigărilor electronice, cifra este cu mult mai mare’’, a spus Veaceslav Ioniță,
analist economic.

,,Eu zic clar că nu sunt fumător și dacă ar fi după mine, în genere, aș interzice vânzarea tutunului pe piața din Republica Moldova. Putem spune ce vrem, cum vrem, dar dacă nu avem programe naționale de stat de contracararea unui viciu, așa cum sunt jocurile de noroc, alcoolul, tutunul. Dacă nu avem o politică de stat în care să educăm populația că aceste vicii sunt grave, atunci putem face interdicții câte vrei’’, a spus Lilian Carp, deputat PAS.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu