Legumele, ouăle și lactatele, mai scumpe. Prețul acestora a crescut cu până la 6% față de luna precedentă, conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică. Astfel, legumele s-au scumpit cu 3,8%, iar ouăle de găină cu 2%. Prețul laptelui și al produselor lactate a crescut cu 1,8%, iar cel al uleiului vegetal cu 1%. Cauza ar fi seceta severă care a afectat agricultura în acest an, dar și încheierea sezonului de fructe și legume autohtone. Comercianții se plâng că vânzările nu merg bine din cauza faptului că nu sunt suficienți cumpărători pentru marfa rămasă.
,, – 16 lei, 16 și 37 o să fie 53. – Roșii de care aveți? -Toate sunt moldovenești, eu doar un sort am. – Puneți jumate de kg, dacă sunt bune puneți un kg. – Sunt bune o să vă placă și o să mai veniți’’.
Printre legumele care s-au scumpit cel mai mult sunt castraveții. Un kilogram costă 60 de lei, cu 10 le mai mult decât luna trecută. Creșterea prețului este cauzată de scăderea producției locale, spun vânzătorii.
,,Prețurile au rămas aceleași ca și anul trecut și timp de o lună au balansat plus minus 10 lei. Chiperi iuți s-au ridicat în jur la 10 lei nu mai mult aceeași prețuri practic au rămas, încă la începutul sezonului au fost mai scumpi au fost la 80 de lei kg, acum 50. Până când uitați-vă avem și conopidă, broccoli, chinezească, chiperi iuți, a fost timpul favorabil și acum e rece și îi place așa temperatură la produsele noastre’’.
,, – La moment totul e bine, vin și la piață legumele și legumele sunt la piață. Suntem mulțumiți. – Prețurile s-au ridicat față de luna trecută? – Nu, prețurile așa și sunt.’’
Uleiul s-a scumpit cu un leu față de luna precedentă.
,,Avem 26 presat la rece, prăjitul 26, dublu rafinat 28. Anul acesta nu au fost ploi și răsărita nu s-a făcut, atât cât trebuia să fie. Din cauza asta și s-a scumpit uleiul, fiindcă ei vând semințe mai scump și sunt nevoiți să scumpească și uleiul. Aveți cumpărători? Foarte puțini avem, se duc prin magazine și la piață nu prea ajung.
Cumpărătorii pe care i-am întâlnit la piața Centrală din Capitală ne-au spus că, deși unele produse sunt mai scumpe, le preferă deoarece sunt autohtone.
,,Am cumpărat roșii și ardei dulci. Prețurile nu s-au schimbat așa tare dar în luna lui noiembrie e ceva extraordinar. Ia uitați-vă ce frumusețe, sunt a noastre autohtone, nu sunt aduse. Cei care le realizează merită să ia și așa bani’’.
,, – Cum vă par prețurile? – Normal. – Față de luna trecută s-au ridicat? – S-au ridicat oleacă, nu mult dar oleacă s-au ridicat.’’
Și ouăle s-au scumpit, prețul pentru 10 ouă variază între 30 și 36 de lei, mai mult cu 5-6 lei față de luna septembrie.
,, – Am cumpărat ouă cu 34 de lei 10 ouă. -Luna trecută erau mai ieftene? – Da, erau mai ieftene. – Cu cât? -Erau 28, 25, așa. – De ce credeți că s-au ridicat prețurile la ouă? -Găinile au început să nu se ouă, că deja dăm în iarnă și de asta’’.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică au crescut și prețurile mărfurilor nealimentare. (IN CARTON 2) Benzina s-a scumpit cu 1,2%, încălțămintea cu 0,9%, motorina s-a scumpit cu 0,7%, tot cu 0,7 s-au scumpit și medicamentele, iar confecțiile cu 0,5%.
Potrivit BNS, prețurile medii de consum în luna octombrie 2024, comparativ cu luna decembrie 2023 au crescut cu 5,5%, inclusiv la produse alimentare – cu 6,0%, la mărfuri nealimentare – cu 3,9% și la servicii prestate populației – cu 7,3%.
Lasă un comentariu