Nivelul anual al inflației, pentru prima dată în ultimii 8 ani, se menține timp de 12 luni într-o marjă de 1,5 puncte procentuale față de norma acceptabilă de 5%, a declarat Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei. Până în septembrie, inflația a crescut la 5,2%, comparativ cu 3,8% în iunie, una dintre cauze fiind seceta, care a influențat prețurile produselor alimentare în această perioadă, a adăugat Dragu.
,,În perioada iulie septembrie 2024 rata anuala inflației a înregistrat o traiectorie ușor ascendentă și s-a menținut în intervalul de +/- 1,5 puncte procentuale în jurul țintei de 5%. Trebuie să spunem că este pentru prima dată în ultimii 8 ani, când rata inflației s-a situat pentru 12 luni consecutiv în intervalul de ținta inflației’’.
Guvernatoarea BNM susține că creșterea nivelului inflației în trimestrul al treilea, față de al doilea, a fost influențată atât de factori interni, cât și externi.
,,Traiectoria ascendentă a ratei inflației în trimestrul al treilea 2024 a fost susținută de unele evoluții sectoriale adverse, printre care și seceta din vara anului curent, care a susținut majorarea prețurilor la produsele alimentare. Cererea internă moderată, prețurile interne la producție industrială, precum și prețurile la produsele alimentare și petroliere pe piața internațională au exercitat un impact dezinflaționist asupra ratei anuale a inflației’’.
Conform prognozelor Băncii Naționale a Moldovei, în 2025 nivelul inflației va rămâne în marja normei stabilite de 5%. Cel mai ridicat nivel al inflației va fi de 6,2% în primul trimestru al anului, susține guvernatoarea Băncii Naționale. Potrivit datelor Băncii Naționale, în ultimii 12 ani, cel mai ridicat nivel anual al inflației a fost înregistrat în octombrie 2022 – 34,62%, după începutul războiului din Ucraina.
Lasă un comentariu