NOUTĂȚI

Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa la efectele schimbărilor climatice

Compus de Redacția STAR

Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa în ce privește efectele schimbărilor climatice, chiar dacă are o contribuție minimă la emisiile globale de gaze. Declarația a fost făcută marți de președintele țării Maia Sandu, la Conferința ONU privind schimbările climatice. În context, Sandu a subliniat necesitatea urgentă a unui sistem de finanțare climatică echitabil și accesibil, care să prioretizeze națiunile vulnerabile și să consolideze reziliența lor.

„Doamnelor și domnilor, Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice: deși contribuim cu doar 0,03% la emisiile globale, suntem cea mai vulnerabilă țară din Europa la efectele schimbărilor climatice. Este pe deplin echitabil să ne așteptăm la sprijinul țărilor dezvoltate.”

Președinta a precizat că în Republica Moldova, schimbările climatice au un impact direct asupra vieții de zi cu zi, economiei și comunităților rurale dependente de agricultură. Creșterea temperaturilor, secetele prelungite și precipitațiile abundente și imprevizibile reduc randamentele culturilor esențiale și creează dificultăți majore în accesul la apă.

În cadrul Conferinței ONU, care se desfășoară în perioada 11-22 noiembrie în capitala azeră, Baku, Maia Sandu a avut mai multe întâlniri bilaterale ca lideri mondiali. Printre aceștia se numără președintele Turciei, Recep Erdogan. Oficialii au discutat despre protejarea culturii găgăuze.


Am discutat despre pacea și stabilitatea regională, precum și despre Găgăuzia — un pod între țările noastre. Împreună, ne propunem să conservăm limba găgăuză, inclusă de UNESCO pe lista limbilor aflate în pericol, și să protejăm cultura găgăuză, o parte importantă a identității Moldovei”, a scris Maia Sandu pe rețeaua X după întrevederea cu Erdogan.

Șefa statului a discutat și cu președintele Kazahstanului Kasâm Jomart Tokaev. Maia Sandu a subliniat că „deschiderea ambasadei Moldovei la Astana pe 1 ianuarie reprezintă un alt pas spre legături mai strânse și noi oportunități pentru cetățenii noștri.”

Potrivit comunicatului de presă al ONU, cea de-a 29-a ediție a conferinței reprezintă un moment crucial pentru ca statele să prezinte planurile actualizate de acțiune climatică națională, în conformitate cu Acordul de la Paris. Aceste planuri, care trebuie depuse până la începutul anului 2025, ar putea limita încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile pre-industriale, dacă sunt implementate corect, și ar servi totodată ca planuri de investiții care sprijină Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu