NOUTĂȚI

Peste 280.000 de moldoveni au depus deja cereri pentru compensarea costurilor la energie în cadrul programului „Ajutor la contor”

Compus de Redacția STAR

Peste 280.000 de moldoveni au depus deja cereri pentru compensarea costurilor la energie în cadrul programului „Ajutor la contor”, dintre care 126.000 au fost completate cu ajutorul registratorilor, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale într-o postare pe rețelele sociale. Potrivit sursei citate, 11.445 de cereri au fost recepționate prin operatorii Liniei Verzi.

Săptămâna trecută, cetățenii au format cozi la Direcțiile de Asistență Socială din țară. Doar în capitală, timp de o săptămână, 7.573 de persoane au fost ajutate să depună cereri pentru obținerea compensațiilor pentru sezonul rece, a precizat Vladimir Bolocan, șef adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială. Totodată, Bolocan a anunțat că municipalitatea va ajuta oamenii să obțină carduri bancare sociale pentru a primi compensații direct pe carduri.

,,Ca să nu stea iarnă în rând, în frig, la oficiile poștale pentru a ridica acei 800 de lei sau valoarea de până la 800 de lei, poate fi și mai puțin pentru a beneficia de compensații’’.

În municipiul Bălți, 3.270 de persoane au solicitat ajutorul registratorilor pentru depunerea cererilor de compensații, a precizat pentru One TV Lucia Dioneac, directorul Agenției Teritoriale de Asistență Socială Nord-Nord-Vest.

Potrivit Ministerului Muncii, pentru sezonul rece 2024-2025 vor exista trei modalități de a obține compensația. Aceasta poate fi virată pe cardul social, disponibil pentru persoanele care au avut deja interacțiuni financiare cu statul, cum ar fi cei care primesc ajutoare sociale. A doua opțiune este ridicarea compensației în numerar de la oficiul poștal, iar a treia metodă presupune ca cetățenii să primească bani în conturi bancare indicate de beneficiari.

Cererea poate fi depusă până în data de 28 a fiecărei luni. Începând cu 29 noiembrie, funcționarii vor analiza cererile și vor anunța câți cetățeni vor primi compensații.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Muncii, pentru a asigura distribuirea corectă a compensațiilor, sistemul informațional „Vulnerabilitatea Energetică” verifică atent datele introduse de solicitanți, accesând informații financiare, imobiliare și de trecere a frontierei deținute de instituțiile de stat, precum Serviciul Fiscal, Casa Națională de Asigurări Sociale și Poliția de Frontieră. În sezonul de încălzire 2023-2024, peste 750 de mii de gospodării au beneficiat de compensații. Mai bine de jumătate dintre gospodăriile beneficiare s-au înregistrat în sistem cu ajutorul registratorilor.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu